Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgkosten binnen budget

Voor het eerst in jaren zijn de kosten voor de verzekerde zorg binnen het budget gebleven. Dit blijkt uit cijfers van de grootste zorgverzekeraar Achmea over de eerste zes maanden van dit jaar. 

Achmea verwacht nu voor 2012 een zorgkosten stijging van 2% en 2,5%, maar zij hadden eerder al gerekend op een stijging van zorgkosten met 4,5%. Achmea vindt dat dit bewijst dat het nieuwe zorgstelsel goed werkt. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is er concurrentie ontstaan tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Er zijn wel een aantal politieke partijen die tegen dit zorgstelsel zijn en liever van de concurrentie tussen de zorgverzekeraars en zorgaanbieders af willen. Dit zijn met name linkse partijen. Zij vinden dat deze marktwerking juist zorgt voor hogere zorgkosten.

Niet stoppen met de marktwerking

Gerard van Olphen, financieel bestuurder van Achmea wilt deze martkwerking nog niet opgeven. “We gaan de opbrengsten nu zien” aldus Van Olphen. Door harde prijsafspraken met apothekers en een betere inkoop van hulpmiddelen, liggen de kosten voor eerstelijnszorg (huisartsen, hulpmiddelen, medicijnen) zo’n 100 miljoen euro lager dan verwacht. Ook de kosten voor tweedelijns zorg (ziekenhuizen) stijgen minder snel. Van Olphen geeft wel aan dat het hier om een indicatie gaat omdat declaraties van ziekenhuizen vertraagd worden verwerkt.

Geen bewijs voor daling zorgkosten

Diederik Samson, PvdA-leider, vindt dat deze indicaties geen bewijs zijn dat de marktwerking goed werkt, juist het tegenovergestelde. Hieruit blijkt dat het maken van goede gezamenlijke afspraken een daling in de zorgkosten veroorzaakt. Concurrentie tussen ziekenhuizen is hier niet voor nodig.

VGZ de grootste zorgverzekeraar na Achmea bevestigt dat inderdaad de zorgkosten binnen budget zijn gebleven in de afgelopen 6 maanden. Vooral als het gaat om de eerstelijnszorg. Over de ontwikkelingen op het gebied van ziekenhuizen willen zij geen harde uitspraken doen.

Om nu te stoppen met dit zorgstelsel is misschien wat vroeg, maar er moet wel wat gedaan worden aan de zorgkosten in Nederland. Op Prinsjesdag wordt bekend gemaakt hoe de nieuwe zorgverzekering 2013 eruit komt te zien. Dan kan iedereen de huidige zorgverzekering vergelijken om de eigen zorgkosten te dekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344