Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zwijgcontracten in de zorg voortaan verboden

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat er een verbod komt op zwijgcontracten in de zorg. Een concept van het wetsvoorstel is ondertussen opgesteld. De verwachting is dat de wet na de zomer naar de Tweede Kamer gaat. De Jonge windt er geen doekjes om: “Zwijgcontracten in de zorg deugen niet en zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ze staan haaks op een open en lerende cultuur die nodig is voor goede zorg. Een wettelijk verbod moet dit fenomeen nu echt uitbannen.”

Verplicht zwijgen

Zwijgcontracten zijn overeenkomsten waarin afspraken tussen een cliënt en een zorgaanbieder zijn vastgelegd. Deze afspraken ontnemen de cliënt de vrijheid om met anderen te spreken over een incident. Cliënten mogen dan bijvoorbeeld niet met de media of met familieleden praten over wat hen is overkomen. Ze mogen ook niet naar de inspectie stappen. “Juist als je heftige dingen hebt meegemaakt, is het belangrijk om daarover in gesprek te kunnen gaan. Niets mag een cliënt in de weg staan om zijn of haar verhaal te doen,” aldus minister De Jonge.

Wettelijk verbod zwijgcontracten

De afgelopen jaren zijn er meerdere situaties geweest waarbij zorgaanbieders hun cliënten een zwijgcontract lieten ondertekenen. Brancheverenigingen hebben meermalen geprobeerd om hier een einde aan te maken, maar toch bleven zorginstellingen gebruik maken van de contracten. Daarom kiest minister De Jonge nu voor een wettelijk verbod. Als de wet van kracht gaat, zijn zwijgcontracten voortaan bij wet verboden. Als een zorgverlener toch een zwijgcontract opstelt, dan wordt de inhoud direct ongeldig verklaard.

Vanaf vandaag kan iedereen zes weken lang op het conceptwetsvoorstel reageren voordat het naar de Tweede Kamer gaat.

Bron: Rijksoverheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344