Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Q&A overstappen van zorgverzekering

Waarom zou je overstappen van zorgverzekering? Wim Vis van ZorgKiezer geeft antwoord op je vragen.

Waarom zou ik overstappen van zorgverzekering?

Omdat je wilt besparen, of omdat je nieuwe zorg, en dus een nieuw pakket nodig hebt in 2020. Dit zijn de belangrijkste redenen voor mensen om over te stappen. Maar veel mensen vinden het fijn om bij hun verzekeraar te blijven, omdat ze dat nu eenmaal kennen. Dat is jammer, want ze kunnen wel besparen.

Is dit een goed jaar om over te stappen?

Je premie stijgt in 2020, en dat is een goed moment om te kijken of het niet goedkoper kan. Het gat tussen de naturapolis en restitutiepolis is dit jaar groter geworden, waardoor er een groter verschil zit tussen de duurste en goedkoopste polis. Overstappen van zorgverzekering loont.

Ik heb een collectieve verzekering. Is dit nog voordelig?

De collectieve korting daalt van maximaal 10% naar maximaal 5%. Veel mensen zijn collectief verzekerd via hun werkgever en denken dat ze goed zitten. Maar in de praktijk blijkt dat deze mensen – juist nu- vaak goedkoper uit zijn met een andere polis. Nu krijg je maximaal 5% korting op een vrij dure polis, terwijl er in de de markt goedkopere, andere opties te vinden zijn die ook de zorg dekken die je nodig hebt. Verdiep je eens in je collectieve verzekering: levert dit behalve korting nog meer voordeel op, zoals goedkoop naar de fitness, korting op producten of andere diensten? Als er één jaar is om te kijken naar een andere verzekering dan de collectieve verzekering, is het dit jaar wel.

Hoe kies ik mijn aanvullende verzekering?

Bij een verzekering verzeker je voor een bepaald risico. Maar dat risico moet je altijd zelf inschatten: hoe aannemelijk is het? Als je denkt: in januari ga ik nieuwe sportschoenen kopen en het op een rennen zetten omdat ik wil afvallen, is het verstandig om 6 of 9 fysiobehandelingen bij te verzekeren. Hetzelfde geldt voor je gebit. Niet alle mensen gaan elk jaar naar de tandarts. Als je dit in 2020 wel netjes wilt doen, is het verstandig om een goede tandartsverzekering te nemen.

Voor mensen met kinderen is het altijd goed om orthodontie voor kinderen te checken bij een nieuwe verzekeraar. Voor een beugel geldt meestal een jaar wachttijd. Dit betekent dat je een jaar van tevoren al verzekerd moet zijn bij de verzekeraar voor de beugel die je het jaar daarna krijgt.

Moet ik mij indekken tegen alle mogelijke zorgkosten?

Sommige mensen vinden het heel fijn om uitgebreid verzekerd te zijn, zodat ze weten dat ze overal voor gedekt zijn. Maar een uitgebreide polis kan oplopen tot wel 200 euro per maand. Doe je dit met je partner, zit je op 400. Als je alleen een basisverzekering neemt, ben je rond de 100 euro uit. Dat kan nog lager als je het eigen risico verhoogt. Aanvullende verzekeringen hebben uitgebreide dekkingen waar je wellicht nooit gebruik van maakt.

Zet eens op een rij: wat kosten de aanvullende verzekeringen en wat heb ik nodig? Tegenwoordig kun je een bril kopen voor 100, 200 euro, terwijl een aanvullende verzekering misschien 30 euro per maand is. Hetzelfde geldt voor een controle bij de tandarts. Je hoeft niet alles te verzekeren: je kunt het ook uit eigen zak betalen en soms is dat goedkoper. En nog een tip daarbij: kijk los naar wat je partner nodig heeft. Er zijn nog steeds veel mensen die nemen standaard dezelfde verzekering als hun partner, en dat is niet altijd de meest nuttige keuze. Heb je echt allebei die zorg nodig? Stap allebei los over naar een andere verzekering, is mijn tip.

Help, ik zoek een nieuwe zorgverzekering. Hoe selecteer ik?

De meeste mensen kijken daarbij naar de prijs – en terecht. Er zijn ook mensen die zoeken naar specifieke aanvullende voorwaarden die ze in hun pakket willen. Pak onze zorgvergelijker erbij en kijk waar je op uit komt. Kom je er niet uit, kun je altijd bellen. Ons team kan je helpen met wat voor jou de beste optie is. Veel mensen bellen ons met de vraag over ADHD-medicijnen bijvoorbeeld. Dat hebben we inmiddels zo goed uitgeplozen dat we precies weten wat daarvoor de beste verzekering is.

Kijk vooral ook: is mijn ziekenhuis gedekt? In de meeste polissen is dit wel het geval. Kan ik de medicijnen halen die ik wil, kan ik nog naar het ziekenhuis bij mij in de buurt, kan ik nog naar de fysiotherapeut en tandarts om de hoek? Check de voorwaarden van je verzekeraar. Dit kun je op ZorgKiezer.nl goed zien.

Hoeveel tijd (en gedoe) kost overstappen?

Het kost je zo’n 5 a 10 minuten. Het overstappen wordt simpel geregeld. Wij zeggen de oude verzekeraar voor je op, en melden je aan bij de nieuwe verzekeraar. Daar heb je geen omkijken meer naar. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar aanvullende vragen heeft over de kosten die je verwacht te maken, of de behandelingen die je nodig hebt. In dat geval kan het net iets langer duren. In de regel kost overstappen nauwelijks tijd of gedoe, in tegenstelling van wat mensen denken. Van overstappen merk je meestal niets, je bent alleen op een andere manier verzekerd. In de meeste gevallen kun je naar hetzelfde ziekenhuis en dezelfde zorgbehandelaars.

Overstappen van zorgverzekering? Check deze lijst. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344