Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering 2013: Alles over het eigen risico

Laatste update op 27 mei 2013 – 17:34 door Claire Langenhoff.

Ben je 18 jaar of ouder met een Nederlandse zorgverzekering, dan heb je een verplicht eigen risico van 350 euro in 2013. Het eigen risico kan ook verhoogd worden met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wie dit doet, krijgt van zijn zorgverzekeraar een fikse korting op de premie die op kan lopen tot maar liefst 300 euro per jaar. Maar wat is nou het verschil tussen verplicht en vrijwillig eigen risico en wanneer moet je dit betalen?

Verplicht eigen risico, wat is dat?

Zoals de naam al zegt, dit eigen risico is verplicht. Het verplichte eigen risico is volgend jaar 350 euro per volwassene. Kinderen onder de 18 hoeven dus geen eigen risico te betalen. Dit bedrag kan niet worden verlaagd en wordt gebruikt om zorg te betalen wat onder de basisverzekering valt. Gebruik je zorg die in de basisverzekering zit, dan moet je de eerste 350 euro aan kosten zelf betalen, daarna betaalt de zorgverzekering de kosten.

Uitzonderingen verplicht eigen risico

Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor geen eigen risico betaalt hoeft te worden. Deze zorg zit wel in de basisverzekering, maar wordt toch vergoed door de zorgverzekeraar. Deze uitzonderingen zijn: huisartsenzorg, de griepprik, landelijke bevolkingsonderzoeken, kraamzorg en verloskundige zorg. Een bezoekje aan de huisarts wordt dus altijd vergoed, maar als de huisarts jou bijvoorbeeld verwijst naar een specialist of medicijnen voorschrijft, kan hiervoor wel weer het eigen risico gelden. De basisverzekering vergelijken kan op ZorgKiezer.nl.

Korting door vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico, kun je ook een vrijwillig eigen risico nemen. Dit is een bedrag waarmee je het eigen risico vrijwillig ophoogt. Zo kan je het verplichte eigen risico ophogen met stapjes van 100 euro tot maximaal 850 euro. Dat is 350 euro verplicht eigen risico + 500 euro vrijwillig eigen risico. Wie kiest voor een vrijwillig eigen risico, krijgt hiervoor van zijn verzekeraar een korting op de premie. Deze premiekorting kan oplopen tot wel 300 euro per jaar bij een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro. Afgelopen jaar kozen 7% van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico. De verwachting van ZorgKiezer.nl is dat dit jaar 10% of meer van de verzekerden zal kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De hoogte van de korting verschilt per zorgverzekeraar. De zorgverzekeringen met de meeste korting bij een maximaal eigen risico kun je vinden op ZorgKiezer.nl.

Wanneer geldt het eigen risico niet?

Het eigen risico wordt alleen gebruikt voor zorg vanuit de basisverzekering met uitzondering van bovengenoemde onderdelen. Zorg waarvoor je een aanvullende verzekering kan afsluiten valt niet onder de basisverzekering. Voor o.a. fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen betaal je dus geen eigen risico. Hier kan je een aanvullende verzekering voor afsluiten. Doe je dit niet, dan betaal je de kosten die je maakt helemaal zelf. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar, wil jij weten welke aanvullende verzekering in 2013 het beste is voor jou, neem dan contact op met ZorgKiezer.nl op 020-2611600. Je kan ook elke zorgverzekering vergelijken op de website.

Wil je weten welke zorgverzekering in 2013 het beste is in jouw situatie, neem dan contact op met ZorgKiezer.nl of vergelijk de zorgverzekeringen op de website. Je kan gratis overstappen en de oude zorgverzekering opzeggen wordt voor je geregeld.

 

Reactie op “Zorgverzekering 2013: Alles over het eigen risico

  1. Verwacht je minder dan 600 euro zorgkosten, dan kan je beter kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Verwacht je meer kosten kies dan niet voor een vrijwillig eigen risico.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344