Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

5 dingen die jij misschien nog niet wist over de zorgverzekering

Voor 19 november maken zorgverzekeraars de premie voor 2016 bekend. Tot 1 januari kun jij overstappen voor zorgverzekering 2016. Voordat je een keuze maakt is het uiteraard belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. De meeste dingen hoor en lees je overal, maar wij vertellen je graag nog vijf dingen over je zorgverzekering die je misschien nog niet wist. 

bannertjevijf

1. Collectief verzekeren is niet altijd goedkoper

Via de werkgever, vakbonden en via diverse belangenorganisaties kun je profiteren van de collectieve kortingsafspraken die er gemaakt zijn met een bepaalde zorgverzekeraar. Je kunt tot 10 procent korting krijgen op de premie. Dit lijkt door de omvang van de korting interessant, maar vaak is het helemaal niet zo aantrekkelijk. De premie minus de korting van je werkgever kan nog steeds hoger zijn dan de premie die andere verzekeraars rekenen. Dit komt meestal doordat je een verzekering krijgt via je werkgever waarbij veel zorg inbegrepen is, die jij misschien niet nodig hebt. De basisverzekering kan gekoppeld zijn aan een aanvullende verzekering of de inbegrepen zorg past helemaal niet bij jouw persoonlijke behoeften. Staar je dus niet blind op de korting, maar vergelijk de maandelijks te betalen premie en de dekking van het pakket.

2. Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor de vrijwillige aanvullende verzekeringen geldt dit niet. Dat betekent dat een zorgverzekeraar niet verplicht is jou te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan er een medische selectie plaatsvinden. Andere verzekeraars doen geen medische selectie, maar hanteren een wachttijd. Het selectiebeleid met medische vragen of wachttijden zie je vooral bij tandartsverzekeringen, maar ze kunnen ook betrekking hebben op andere aanvullende verzekeringen. Je moet dan bijvoorbeeld zes maanden wachten na het overstappen, voor je gebruik kan maken van een bepaalde vergoeding. Houd hier rekening mee bij het overstappen. Of er sprake is van wachttijd of medische selectie, kan je vinden in de polisvoorwaarden bij het gekozen pakket.

3. Als je ouder bent, moet je soms meer betalen

Naast medische selectie en wachttijden hebben verzekeraars ook de mogelijkheid om voor ouderen een hogere premie te rekenen in vergelijking met jongeren. Bij het online vergelijken van zorgverzekeringen wordt er al rekening gehouden met deze zogenaamde premiedifferentiatie. Zorgverzekeraars rekenen met verschillende bedragen voor de aanvullende zorgverzekering, omdat jongeren in verhouding minder zorg gebruiken dan ouderen. Jongeren krijgen bij sommige verzekeraars een korting op de maandelijkse premie en bij ouderen werkt dat omgekeerd. Die betalen dan iets meer.

4. Je betaalt niet altijd eigen risico

Voor 2016 geldt er een eigen risico van 385 euro. Wist jij dat je voor een aantal zorgkosten geen eigen risico hoeft te betalen? Vrijgesteld zijn:

  • Medische kosten voor verzekerden tot 18 jaar
  • Vergoedingen die worden gedaan uit aanvullende verzekeringen
  • Kosten voor de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg / kraamzorg
  • Hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt van thuiszorg
  • Bepaalde kosten van een donor bij orgaandonatie
  • Ketenzorg  – zorgprogramma’s binnen de ketenzorg voor diabetes type 2 patiënten, COPD en cardiovasculair risicomanagement.

5. Beste bespaartip: Heb je de aanvullende zorgverzekering echt nodig?

Heb jij nu een aanvullende zorgverzekering? Vraag bij de zorgverzekeraars eens na hoeveel er de afgelopen twee jaren op geclaimd is. Als blijkt dat je nauwelijks een beroep hebt gedaan op de aanvullende verzekering, kun je overwegen om deze in 2016 achterwege te laten. Heb je wel vergoeding ontvangen vanuit je aanvullende verzekering, maar is dit bedrag niet hoog, dan kan het verlagen van je pakket ook een optie zijn. Dan hou je toch een beetje vergoeding en bespaar je tegelijk op je maandelijkse premie. Bedenk wel van tevoren of je bepaalde zorg verwacht in het nieuwe jaar, je kan je zorgverzekering dan daarop aanpassen.

Wil je hulp bij het kiezen van een nieuw pakket of een andere zorgverzekeraar. Ons serviceteam helpt je graag. Wij zijn dagelijks bereikbaar op 020-2611600.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344