Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Onnodige extra’s in de aanvullende zorgverzekering

Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De consument kan kiezen uit tientallen verschillende zorgverzekeraars. Deze verzekeraars bieden vaak meerdere basisverzekeringen aan. Denk aan de restitutiepolis, de naturapolis en in sommige gevallen ook nog een budgetpolis.

Naast de basisverzekering kun je ook nog een aanvullende verzekering afsluiten. De meeste verzekeraars bieden verschillende pakketten aan, van een beperkte tot een uitgebreide variant. Maar hoe vaak maak je eigenlijk gebruik van zorg uit de aanvullende verzekering? Tros Radar ging gister in de uitzending uitgebreid in op deze vraag.

tros-radar

Zorg uit de basisverzekering

De overheid bepaalt ieder jaar opnieuw hoe de inhoud van de basisverzekering er uit komt te zien. De basisverzekering dekt de standaardzorg van onder andere de huisarts, apotheek en het ziekenhuis.

Welke zorg valt er onder de basisverzekering?

De basisverzekering vergoed nog heel veel andere zorg en behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Geneeskundige zorg, hieronder valt zorg verleend door: huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen;
 • Verpleging en verzorging bij mensen thuis;
 • Zintuiglijk gehandicaptenzorg;
 • Het eerste, tweede en derde jaar verblijf in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg;
 • Spoedeisende hulp wereldwijd (voor het Nederlandse tarief)
 • Medische hulpmiddelen;
 • Vele soorten voorgeschreven geneesmiddelen;
 • Kraamzorg;
 • Eerstelijns psychologische hulp;
 • Paramedische zorg (bepekt fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie en dieetadvisering);
 • Ziekenhuis verblijf;
 • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit);
 • Ziekenvervoer (per ambulance en zittend vervoer).

Aanvullende verzekeringen

De keuze voor aanvullende pakketten die je kunt afnemen bij de verschillende zorgverzekeraars is heel divers. De meeste mensen laten zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie, de tandarts, brillen/lenzen en alternatieve geneeswijzen.

Hoe meer je gebruik denkt te gaan maken van deze aanvullende zorg, hoe een hogere dekking je kan kiezen. Vaak zitten er in dat pakket allerlei vergoedingen die je niet gebruikt, maar waarvoor je wel premie betaalt. Zo ben je vaak verzekerd voor onnodige extra’s.

Vooral ouderen verzekeren zich goed en kiezen vaak voor een uitgebreide aanvullende verzekering. Uit een enquête van Radar blijkt dat 85% van de 56 plussers een aanvullende verzekering heeft. Zij willen goed verzekerd zijn in het geval ze bijvoorbeeld last krijgen van hartkwalen, echter behandelingen zoals een operatie en medicijnen worden gedekt door de basisverzekering.

Wet langdurige zorg

Vaak wordt gedacht dat mensen die veel zorg nodig hebben zich extra aanvullend moeten verzekeren. Voor mensen in een instelling wordt alle zorg betaalt uit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), dus ook de kosten voor bijvoorbeeld de tandarts. Deze mensen krijgen een volledig pakket aan zorg, zowel gericht op de handicap als op de algemene medische zorg. André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, adviseert mensen die gebruik maken van de WLZ, bij de instelling na te vragen wat er allemaal betaald wordt uit de WLZ. Op basis daarvan kun je bepalen of het nodig is om je aanvullend te verzekeren.

Zelf je pakket samenstellen

Er zijn steeds meer verzekeraars die een aanvullend pakket aanbieden, bijvoorbeeld specifiek voor fysiotherapie. Bij zorgverzekeraar FBTO kun je je eigen zorgverzekering samenstellen door middel van modules. Deze modules kun je ook uitzetten als je de zorg even niet nodig hebt.

Bekijk welke zorg jij nodig hebt

Op de vergelijkingssite ZorgKiezer.nl kun je in de Zorgvergelijker heel eenvoudig aangeven waarvoor je een aanvullende dekking nodig hebt. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via 020 2611 600. Er zit een team van zorgcoaches klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij je overstap.

Reactie op “Onnodige extra’s in de aanvullende zorgverzekering

 1. hier moet je je gegevens weer invullen ,waar is dat voor nodig vergelijken kan ook zonder wie je bent ik wil gewoon zien waar het verschil zit in de zorgverzekeraars meer niet .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344