Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Overstappen in januari, kan dat nog?

kalender

Laatste update op 31 januari 2018 – 13:32 door Claire Langenhoff.

Heb jij voor 1 januari je huidige zorgverzekering opgezegd? Dan kun je nog een zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2018. Er is een aantal uitzonderingen wanneer je zelfs nog kan overstappen na 1 februari. Bekijk hier de uitzonderingen en vergelijk direct zorgverzekeringen voor 2018.

Januari

Opgezegd voor 1 januari 2018?

Je kunt een zorgverzekering uitkiezen voor 31 januari als je zelf je huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari 2018. De zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Je betaalt dus premie vanaf 1 januari. Heb je zorgkosten gemaakt voordat je een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten? Dan betaalt je nieuwe zorgverzekeraar deze kosten met terugwerkende kracht.

Niet voor 31 januari een nieuwe zorgverzekering uitzoeken?

Heb jij je huidige zorgverzekering opgezegd voor 1 januari en sluit jij geen nieuwe zorgverzekering af voor 31 januari? Dan riskeer je een boete. De basisverzekering is een wettelijk verplichte verzekering. Er is een drietal uitzonderingen voor wie de zorgverzekering in Nederland niet verplicht is. Dat geldt voor militairen, gemoedsbezwaarden en gedetineerden.

Wanneer kan ik wel overstappen na 1 februari?

Er is een aantal uitzonderingen voor het overstappen van zorgverzekering gedurende het hele jaar. In de volgende gevallen kan je na 1 februari ook nog een zorgverzekering afsluiten.

  1. Ik word 18

Als je achttien wordt ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Je moet dan verzekerd zijn vanaf de eerste dag van de maand nadat je 18 bent geworden. Stel jij wordt op 4 februari 18 jaar. Dan moet je basisverzekering ingaan op 1 maart.

  1. Ik ga scheiden

Je partner en jij gaan scheiden. Als je samen op dezelfde polis staat en jullie gaan scheiden, kan je de polis laten splitten en kan de partner – dus niet de hoofdaanvrager –  overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

  1. Ik kom in Nederland wonen

Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Dit moet je doen binnen vier maanden nadat je bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente. Toch raden we aan het zo snel mogelijk te doen. Zo voorkom je dat je in één keer de premie moet betalen van meerdere maanden.

  1. Ik ga ergens anders werken, maar ben collectief verzekerd via mijn werkgever

De collectieve verzekering waar je nu verzekerd bent wordt beëindigd. Dan kan je overstappen naar het collectief van de nieuwe werkgever of een andere collectieve verzekering (bijvoorbeeld van een vereniging). Als jij niet overstapt naar een ander collectief, dan wordt jouw huidige collectieve zorgverzekering omgezet naar een individuele zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar.

  1. Ik was militair, gemoedsbezwaard of gedetineerd

Wanneer je uit de gevangenis komt of uit een militair dienstverband, dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten binnen vier maanden. Dit geldt ook voor mensen die besluiten niet meer gemoedsbezwaard te zijn.

  1. Mijn zorgverzekeraar wijzigt de voorwaarden

Als de zorgverzekeraar halverwege het jaar de voorwaarden van de zorgverzekering aanpast en dit heeft nadelige gevolgen voor hoe jij verzekerd bent, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Heb jij voor 1 januari opgezegd, of geldt één van deze zes bovenstaande gevallen voor jou? Dan komt onze zorgvergelijker nog van pas. Vergelijk dus direct zorgverzekeringen op ZorgKiezer.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344