Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Boetepremie kwijtschelden bij zorgverzekering

Als je een schuld hebt bij je zorgverzekeraar en deze aflost, hoef je niet langer een boetepremie te betalen. Dat is een nieuwe regel die op 1 augustus 2018 is ingegaan. Dat is goed nieuws, want een eindafrekening van de boetepremie kan wel vijftienhonderd euro bedragen. 

Boetepremie kwijtschelden

Wanneer een boetepremie

Wanneer een betalingsachterstand ontstaat bij je zorgverzekeraar kan je worden aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit gebeurt pas als je zes maanden of langer de zorgverzekering niet hebt betaald. Als je wordt aangemeld bij het CAK betaal je niet langer zorgpremie, maar een bestuursrechtelijke premie. De premie die je dan betaalt is 125 procent van de gemiddelde premie. Door deze bestuursrechtelijke premie aan het CAK te betalen, wordt niet ook je openstaande schuld afgelost. Daarvoor kan een aparte betalingsregeling getroffen worden met de zorgverzekeraar.

Boetepremie kwijtschelden

Wanneer je een betalingsregeling treft met de zorgverzekeraar, je boete volledig aflost, een schuldregeling treft of wordt toegelaten tot de wsnp, wordt je bij het CAK afgemeld. Je betaalt dan niet langer de bestuursrechtelijke premie, maar weer de gewone zorgpremie aan je zorgverzekeraar. Na het aflossen van je schuld aan de zorgverzekeraar, komt vaak nog een eindafrekening van het CAK. Dat is bestuursrechtelijke premie die nog betaald moet worden van voor de afmelding.

Om nieuwe problemen met betaling te voorkomen is het beleid per 1 augustus 2018 gewijzigd. Wanbetalers die de schuld bij de zorgverzekeraar volledig hebben ingelost, hoeven niet langer een openstaande boetepremie te betalen. Deze boetepremie wordt dan kwijtgescholden, zodat er niet nieuwe betalingsproblemen ontstaan en mensen in een vicieuze cirkel terecht komen.

Overstappen als wanbetaler

Als je bent aangemeld bij het CAK, een betalingsregeling hebt lopen bij je zorgverzekeraar of een openstaande schuld hebt, kan je niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Je mag pas overstappen als de schuld volledig is ingelost. Dit geldt overigens niet voor het eigen risico. Als er nog een bedrag open staat voor het eigen risico, kan je wel overstappen. Deze rekening moet dan wel nog worden betaald aan de verzekeraar. Mocht je willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar in december, zorg er dan voor dat je geen openstaande schulden hebt. Voor meer informatie over de zorgverzekering, neem contact op met ZorgKiezer.nl op 020 2611600.

Bron: Schuldinfo

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344