Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nederlander verwacht dat meer ziekenhuizen failliet zullen gaan en is bang voor langere wachtlijsten

Veel Nederlanders (71%) verwachten dat er meer ziekenhuizen failliet zullen gaan. Drie kwart is bang dat de wachtlijsten in ziekenhuizen gaan oplopen na het  faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Iets meer dan de helft vindt dan ook dat een ziekenhuis niet failliet zou mogen gaan. Een overgrote meerderheid (85%) is echter niet bereid om hier dan zelf ook meer premie voor te betalen. Als faillissement dreigt, moet de minister van Volksgezondheid (70%) of de landelijke politiek beslissen over het voortbestaan van het ziekenhuis en niet de zorgverzekeraars (14%) of banken. Dat blijkt uit een peiling van vergelijkingssite Zorgkiezer onder 5.300 mensen in samenwerking met BNNVARA consumentenprogramma Kassa.

Meer geld naar de zorg maar geen extra premie

Een overgrote meerderheid (82%) vindt dat er meer geld beschikbaar moet komen voor de zorg, maar slechts drie op de tien is bereid hier ook zelf meer premie voor te betalen voor bijvoorbeeld zorgverzekering 2019. Bijna iedere Nederlander (95%) vindt daarbij dat je altijd zelf moet kunnen kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Ze hechten dus erg veel waarde aan ruime keuzevrijheid in de zorg, maar ook hier is een ruime meerderheid (72%) niet bereid hiervoor meer premie te betalen.

Meer ziekenhuizen verdwijnen maar bereidheid om te reizen

Zeven op de tien verwacht dat er meer ziekenhuizen failliet zullen gaan. Dat geldt volgens hen echter in meerderheid niet voor het ziekenhuis bij hun in de buurt. Het is niet ondenkbaar dat er ook in de toekomst ziekenhuizen zullen verdwijnen. Zo staat van 14 ziekenhuizen de financiële positie onder druk en ook kunnen de hogere eisen op het gebied van zorgkwaliteit daartoe aanleiding geven.

Er lijkt wel draagvlak te zijn voor een verandering van het ziekenhuislandschap naar basiszorg dichtbij en complexere zorg op iets grotere afstand. Zo is twee op de drie ondervraagden bereid om bij complexe ziekenhuiszorg tot een uur te reizen voor betere zorg (58%) of lagere kosten (10%) van het eigen risico.

Op dit moment worden alle ziekenhuizen in Nederland in principe gecontracteerd. En alhoewel een meerderheid van zes op de tien vindt dat alle ziekenhuizen door de zorgverzekeraars gecontracteerd zouden moeten worden, vindt toch ook al 40% van de mensen dat er door de zorgverzekeraars alleen contracten gesloten moeten worden met ziekenhuizen die de beste kwaliteit leveren (19%) of goede zorg tegen een scherpe prijs (21%) leveren.


Vanaf 12 november zijn alle premies bekend en kunnen verzekerden weer overstappen van zorgverzekering. Als eerste op de hoogte van de nieuwe premies voor zorgverzekering 2019, schrijf je in voor ons premie-alert.

Laatste update op 5 november 2018 – 10:24 door Claire Langenhoff.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344