Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Besparen op je premie? Betaal per jaar!

premie jaar betalen of premie per kwartaal betalen of premie per half jaar betalen levert een korting op van maximaal 2% tot 3,1% op je zorgverzekering. Je krijgt korting op de zorgpremie bij een betaling per jaar bij Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, Ditzo, Ziezo en FBTO.

In 2020 wordt de maximale collectiviteitskorting verlaagd van 10% naar 5%, maar er is een manier om toch wat korting terug te winnen. Je kunt tot 3,1% premie besparen door je zorgpremie voor 2020 in één keer te betalen. Dan wordt niet meer elke maand premie afgeschreven maar ben je er in één keer vanaf. Ook betalen per half jaar of per kwartaal kan een korting opleveren. Lees hier hoe die korting werkt.

premie jaar betalen of premie per kwartaal betalen of premie per half jaar betalen levert een korting op van maximaal 2% tot 3,1% op je zorgverzekering. Je krijgt korting op de zorgpremie bij een betaling per jaar bij Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, Ditzo, Ziezo en FBTO.


Verzekeraars betalen de banken om elke maand premie van jouw rekening af te schrijven. Ook hebben ze personeel in dienst om die betalingen in goede banen te leiden. Het bespaart verzekeraars dus geld en rompslomp als je in één keer je zorgpremie overmaakt. Bij een gemiddelde maandpremie voor de basisverzekering van ongeveer 120 euro kun je bijna 45 euro per jaar besparen. Maar zelfs als je je premie per kwartaal of half jaar gaat betalen kun je korting krijgen. We hebben de hoogte van die kortingen per verzekeraar voor je op een rijtje gezet in dit overzicht.

Betalen in januari

Je kunt je betaaltermijn aanpassen in je persoonlijke omgeving bij je zorgverzekeraar. Ga naar de website van jouw zorgverzekeraar en log in. Onder jouw gegevens kun je ook wijzigingen doorgeven. Meestal zie je daartussen een kopje ‘betaaltermijn wijzigen’ staan. Zorg er wel voor dat de wijziging op tijd binnen is, het liefst ruim een maand voor de afschrijfdatum. Als je voor de afschrijving in december de betaaltermijn wijzigt bij jouw verzekeraar dan kun je verwachten dat in januari op de gebruikelijke datum de hele jaarpremie wordt afgeschreven. Daarna wordt er de rest van het jaar geen premie meer afgeschreven van je rekening.

Wil je zelf weten wanneer je het hele bedrag betaalt? Met een digitale of papieren factuur heb je grip op de afschrijving en wordt niet onverwacht een groot bedrag van je rekening afgeschreven. Dit kan je meestal instellen onder ‘betaalwijze’ in het account van je verzekeraar. Vanaf dat moment wordt de premie niet meer automatisch afgeschreven, maar betaal je je premie handmatig. Een digitale acceptgiro is gratis. Meestal ontvang je dan een e-mail met de factuur en een handige iDeal-link waarmee je meteen kunt betalen.

Voor een papieren acceptgiro betaal je bij de meeste verzekeraars een klein bedrag per premierekening, maar bijvoorbeeld VGZ stuurt de papieren acceptgiro gratis op als je per jaar of kwartaal wil betalen. Bij Zilveren Kruis betaal je 1 euro per papieren premierekening. Zilveren Kruis geeft 2% korting bij een jaarbetaling, dat komt neer op ongeveer 30 euro per jaar bij een gemiddelde premie. Bij een papieren acceptgiro zou je dus ongeveer 29 euro besparen, afhankelijk van de hoogte van je premie.

Betalen in december

Het kan nog een beetje extra voordeel opleveren om al in december te betalen. Je betaalt dan mogelijk minder vermogensbelasting. De vermogensbelasting is minimaal 0,58 procent, dus bij een gemiddelde jaarpremie van ongeveer 1450 euro zou je 8,50 euro besparen. En met een tandartsverzekering of aanvullend pakket wordt dat bedrag zelfs nog iets hoger.

Hoe krijg je deze extra korting? Als je in december al wil betalen dan heb je drie dingen nodig: het totale bedrag van je jaarpremie, het rekeningnummer van je zorgverzekeraar en je polisnummer. Je jaarpremie is je maandpremie in 2020 maal 12. Je kan dit bedrag en je polisnummer terugvinden op het polisblad dat je ontvangen hebt van je zorgverzekeraar. Het rekeningnummer van je verzekeraar vind je in de afschrijvingen op je bankrekening of op de website van de zorgverzekeraar. Maak het hele bedrag in een keer over en zet in de omschrijving je naam, geboortedatum en polisnummer erbij. Bij de meeste verzekeraars kun je op deze manier betalen, maar controleer voor de zekerheid van tevoren of het in jouw geval ook kan.

Meteen je betaaltermijn wijzigen? We hebben linkjes naar de grootste verzekeraars voor je op een rijtje gezet. Wijzig nu je betaaltermijn bij Zilveren Kruis, CZ, Menzis, Ditzo of VGZ. Of vergelijk snel en makkelijk welke zorgverzekeraar de goedkoopste en beste is voor jou in onze zorgvergelijker voor 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344