Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kerststress voorkomen? Zo kom je ontspannen de feestdagen door

Allemaal heel gezellig, die feestdagen. Maar de verplichtingen stapelen zich op. Heb jij kerststress? ZorgKiezer sprak met gz-psycholoog en pedagoog Emmeliek Boost over hoe je ontspannen de feestdagen doorkomt.

,

Hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, maagklachten, stress, futloosheid, wisselende stemmingen, gewichtstoename, allergie voor opgeklopte verplichte gezelligheid en financiële stress. Veelgehoorde klachten in december. Je zou bijna geen zin meer hebben in de feestdagen…

Zo ontstaat kerststress

Decemberstress is geen grapje, zegt Emmeliek Boost. Emmeliek geeft in haar praktijk cursussen hoe om te gaan met kerststress. ‘Stress ontstaat als je autonomie verliest en meer door anderen wordt geleefd. En dat gebeurt in december. Je zegt geen nee, je wilt niemand teleurstellen. Kerst brengt daarnaast ook spanningen met zich mee. Het is een gevoelige maand’, zegt de psycholoog. Aan het einde van het jaar komt er volgens haar veel samen. Je doet allemaal je best, irritaties probeer je onder tafel te houden. Je wilt geen ruzie maken en moet engelengeduld hebben. Dit gaat niet altijd goed.

Veel verplichtingen

De decemberdrukte is toegenomen. Dit komt vooral omdat beide ouders werken. Vroeger hadden we minder verplichtingen, legt Emmeliek uit. Ook was een van de ouders dan meer thuis. De decembermaand heeft nu veel deadlines. Het is een drukke maand, op werk, thuis en op scholen. Je kunt daarbij niet hoofdverantwoordelijk zijn voor alles: voor je werk, voor het kerstdiner, versieringen, gezelligheid en saamhorigheid, zegt Emmeliek.

Het perfecte plaatje

Tel daar de beelden van social media bij op en je verwachtingen liggen torenhoog. ‘Social media heeft de druk verhoogd. Het laat zien hoe anderen het doen’, verklaart Emmeliek. Ook in samengestelde gezinnen is vaak meer kerststress: hoe krijgen we het leuk met z’n allen? Derde kerstdag is inmiddels vaak nodig om alle afspraken in te plannen, omdat sommige mensen inmiddels vier keer kerst vieren. Als je ook nog vrienden wilt zien, hop je van adres naar adres.

Help, het kerstdiner

Het kerstdiner is de laatste jaren ingewikkelder geworden. Iedereen eet anders. Sta je uren te zwoegen in de keuken, vraagt je broer: hoe kan je dit hebben gemaakt, ik ben vegetariër geworden. ‘Vroeger gaf je iedereen een kom erwtensoep. Nu eet de helft geen kalkoen meer’, zegt Emmeliek. Daarnaast nemen de allergieën toe. Een kerstdiner in elkaar draaien waar iedereen tevreden mee is, is dus een hele uitdaging.

Houd het simpel

Het kan anders, zegt Emmeliek Boost. ‘Maak het wat simpeler. Less is more in de decembermaand en met kerst’ adviseert ze. Maar hoe doe je dit? ‘Laat het perfecte plaatje los. Blijf dicht bij jezelf en ontdek wat voor jou de beste kerst is, zegt de psycholoog. ‘Wat past bij jou, in deze fase van je leven? Zet dat op een rij. Breng het terug naar de eenvoud, waar het feest om draait: gezelligheid, samen zijn.’ Want nog mooiere versieringen en een nog beter kerstdiner – the picture perfect– verhogen niet per definitie deze gezelligheid. Dat prachtdiner, kan dat ook wat simpeler? Samen zijn kan ook met een wandeling in het bos en een kom soep in plaats van een uitgebreide maaltijd en naar de film gaan.

December kent niet meer uren

Zet eens op een rijtje hoeveel uren je nu echt te besteden hebt rond de feestdagen. We hebben volgens Emmeliek meer uren in ons hoofd dan in werkelijkheid. ‘Bij 8 uur slaap heb je 16 uur over. Als je de dagen voor kerst werkt, kids hebt, daarnaast kookt, kerstkaarten schrijft en je huis op orde moet brengen, naast appjes beantwoorden: dat kost tijd. Maak een keuze, en zet dan je beste beentje voor. Als je kerstkaarten stuurt of iets anders persoonlijks, hoef je niet óók overal te verschijnen’, betoogt Emmeliek.  Ook roept ze op je wat meer naar binnen te keren in december: ‘Het uitbundige kan dan weer in de lente en in de zomer’.

Onder dekentje op de bank

De kunst is: laat jezelf niet gek maken. Wil je een pyjama-dag: waarom doe je dat dan niet? Wil je een hele dag bordspellen spelen? Zet je telefoon uit, eet makkelijk. En als je dan op de bank ploft en een komedie over kerststress wilt kijken, zet de Netflix-film A Bad Moms Christmas aan. Drie moeders met kerststress besluiten  het dit jaar over een andere boeg te gooien. Dit stuit alleen op weerstand bij hun drie moeders die op bezoek zijn. Zorg dat je wat tijd overhoudt om onder een dekentje op de bank te kruipen deze dagen.

Geniet van je feestdagen! Nog een stressverlagende tip: bij ZorgKiezer.nl kun je gemakkelijk overstappen van zorgverzekering. Kun je dat weer van je lijstje strepen! Deze lijst helpt je met het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344