Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziekenhuisbezoek? Mondkapje steeds vaker verplicht

Moet jij binnenkort in het Meander ziekenhuis in Amersfoort of Baarn zijn? Dan is een mondkapje verplicht. Het Meander is het eerste ziekenhuis dat bezoekers verplicht om een mondkapje te dragen. Het initiatief wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

 

Bezoekers aan de verpleegafdeling van het Amersfoortse ziekenhuis moeten sinds kort dus verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Het ziekenhuis heeft de keuze gemaakt omdat de verplichte controle bij de hoofdingang ondertussen is afgeschaft. Mensen die zich niet helemaal fit voelen worden nadrukkelijk verzocht om thuis te blijven. Toch voert het ziekenhuis nu de mondkapjesmaatregel voor extra veiligheid.

Wel of geen mondkapje?

Het Meander is niet het enige ziekenhuis waar je verzocht wordt om een mondkapje te dragen: in het Diakonessehuis in Utrecht moeten bezoekers aan de verpleegafdelingen ook een mondkapje op. In ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede moet iedereen die het ziekenhuis via de spoedeisende hulp binnenkomt een mondkapje dragen. Tegelijkertijd wordt bij de hoofdingang gecontroleerd op klachten. Bij twijfel krijgt iemand er een aangereikt, anders niet.

Ook in  de rest van Nederland staan ziekenhuizen op het punt om de verplichting van mondkapjes in te voeren zodra het aantal besmettingen blijft toelopen. Een aantal ziekenhuizen had de mondkapjesmaatregel juist recent versoepeld. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt vragen meerdere ziekenhuizen zich toch af of ze hier – binnenkort – op terug moeten komen.

Nederland vormt uitzondering

In veel Europese landen is het de dragen van een mondkapje ondertussen niet meer dan normaal. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook op straat en in de winkel. Op sommige plekken gaat men zelfs zo ver dat er bordjes met ‘no mask, no entry‘ en ‘no mask, no service‘ worden opgehangen. Vrij vertaald: zonder mondkapje ben je niet welkom.

Wie in het buitenland zonder mondkapje het ziekenhuis binnen wil gaan, wordt vaak niet eens toegelaten. Langzaamaan gaan er ook in Nederland steeds meer stemmen op voor de verplichting van een mondkapje. Tegenstanders van deze aanpak zijn juist bang dat men zich met een mondkapje op veilig voelt en zich niet meer aan de anderhalve meter afstand houdt.

Geen verplichting

Het kabinet en het RIVM zijn op dit moment niet voor een algemene mondkapjesplicht. Dit betekent dat de ziekenhuizen op dit moment zelf hun beleid kunnen bepalen. Dit zorgt er voor dat er per ziekenhuis een ander beleid geldt en dat dit per dag kan veranderen. Moet u binnenkort naar het ziekenhuis? Houdt u hier dan rekening mee en informeer eventueel vooraf naar de gang van zaken ter plaatse.

Bron: Trouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344