Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgsector zet zich schrap voor mogelijke ‘tweede golf’

Laatste update op 27 juli 2020 – 15:50 door Emma-Jane Tolenaar.

Het ziekteverzuim in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ligt twee keer hoger dan normaal. In gesprek met NPO Radio 1 vertelt bestuursvoorzitter Bart Berden: “Het ziekteverzuim is normaal gesproken vier tot vijf procent en nu is dat tot het dubbele aan toe.” De verzuimcijfers in het ziekenhuis zijn kenmerkend voor een grotere tendens in het zorglandschap. Zacht uitgedrukt: het coronavirus is het zorgpersoneel niet in de koude kleren gaan zitten.

De afgelopen weken zien we het aantal coronabesmettingen weer stijgen. Het aantal zieke personen dat in het ziekenhuis belandt lijkt voorlopig nog niet toe te nemen. Maar om met Berden’s woorden te spreken: “”Als het aantal besmettingen toeneemt, dan komen er vanzelf meer mensen in het ziekenhuis. Daar kun je donder op zeggen.”

Uitgeput

In de zorgsector houdt men het hart vast bij de gedachte aan een tweede coronagolf. Niet alleen vanwege de vernietigende gevolgen waarvan zij vanaf de frontlinie getuige zijn geweest, maar vooral omdat het personeel nog niet eens is bijgekomen van de eerste golf. Met name in het Zuiden van het land sloeg het virus genadeloos toe en draaide de zorgsector wekenlang overuren. Berden vertelt:  “Ik spreek mensen die terugkomen van vakantie en nog steeds moe zijn.”

Tweede golf

Zorgpersoneel dat overbelast is. Zorgpersoneel dat overweegt om met het werk te stoppen. De signalen zijn moeilijk te missen. Ziekenhuizen zijn dan ook druk bezig om meer personeel op te leiden om een eventuele tweede golf op te vangen en de werkdruk bij het huidige personeel te verlagen. Maar, de opleiding tot IC-verpleegkundige is specialistisch en duurt een aantal maanden. De ziekenhuizen zijn daarom pas in oktober of november echt klaar voor een tweede golf.

Voorkomen in plaats van genezen

De voorbereidingen op het worst case scenario zijn in volle gang, maar uiteindelijk is de conclusie simpel: voorkomen is beter dan genezen. Afstand bewaren, mondkapjes dragen en goed op de hygiënevoorschriften letten blijft voorlopig de beste aanpak. Berden: “Gradueel raken we steeds beter voorbereid, maar laten we alsjeblieft met zijn allen voorkomen dat het weer oplaait.”

Bronnen: Trouw, NOS, NPO Radio 1

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344