De kans is groot dat het heropenen van de scholen tot meer corona-gerelateerde ziekenhuisopnamen leidt. Volgens de minister is het aantal gevallen ook afhankelijk van het effect dat vaccineren heeft op de epidemie. De overige coronaregels – zoals de avondklok en de huidige regel van maximaal één bezoeker per huishouden per dag -) blijven voorlopig gelden. Op de scholen gelden ook extra maatregelen. Zo moeten alle leerlingen in een klas vijf dagen in quarantaine wanneer een klasgenoot besmet blijkt. Leraren kunnen voortaan sneltests af laten nemen. Daarnaast vormen schoolkinderen voortaan onderdeel van het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Ondanks dat het Outbreak Management Team (OMT) niet unaniem achter de beslissingen van de minister staat, heeft het kabinet toch besloten dat basisscholen en de kinderopvang op 8 februari weer opengaan. De buitenschoolse opvang (BSO) blijft wel dicht. Er geldt een uitzondering voor kwetsbare kinderen en kinderen van wie de ouders een vitaal beroep hebben.

De Jonge: ‘Kinderen vatbaarder voor Britse variant’

Kinderen krijgen gemiddeld vaker klachten bij besmetting met de Britse variant van het coronavirus, in tegenstelling tot besmetting met de klassieke coronavariant. Deze klachten zijn wel milder dan bij volwassenen. Doordat kinderen vaker klachten bij besmetting met de Britse mutant, verspreiden zij het virus ook gemakkelijker. Die conclusie trekt De Jonge op basis van resultaten van het Lansingerland-schoolonderzoek.

In december vond in de gemeente Lansingerland, nabij Rotterdam, een grote uitbraak plaats met de Britse variant van het coronavirus. Alle bewoners van Lansingerland kregen vervolgens een oproep om zich te laten testen. Bijna twee op de drie inwoners gaven daar gehoor aan. Uit het onderzoek bleek dat de geteste bevolking slechts beperkt was besmet met de Britse variant. Toch is deze variant veel besmettelijker dan de klassieke versie. Volgens De Jong blijkt uit de meest recente data dat in week twee van dit jaar één op de vijf positief geteste personen besmet was met het Britse type. Drie weken daarvoor ging het nog om één op de honderd mensen.

Het RIVM schatte zo’n twee weken geleden dat rond half februari minimaal de helft van alle mensen die positief testen, de Britse coronavariant heeft opgelopen.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.