Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eigen risico gespreid betalen – hoe werkt dit?

Maak jij elk jaar gebruik van je gehele eigen risico? Dan is het misschien een idee voor jou om het eigen risico gespreid te betalen. Dit is bij sommige verzekeraars mogelijk. Vind hier uit bij welke verzekeraars dit kan en hoe dit werkt.

eigen risico gespreid betalen

Het eigen risico gespreid betalen, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn voor het gespreid betalen van het eigen risico twee mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om dit gespreid te betalen na het maken van kosten. Daarnaast is het ook mogelijk om dit vooraf in 10 termijnen te betalen. Wanneer je verwacht in 2021 veel zorgkosten te gaan maken is het vaak zo dat je je hele eigen risico betaalt (behalve als dit de zorgkosten zijn die uitgesloten zijn van het eigen risico). Om te voorkomen dat je achteraf financiële verrassingen krijgt, kun je overwegen om vooraf het eigen risico in 10 termijnen te betalen. Op deze manier weet je namelijk al welke extra kosten je maandelijks krijgt.

Wanneer kun je ervoor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen?

Je kunt het eigen risico vooraf in 10 termijnen betalen als je je verzekering voor februari afgesloten hebt. Een aantal verzekeraars stelt hier ook nog voorwaarden aan, let hier dus op. Een voorwaarde kan zijn dat je alleen het verplichte eigen risico hebt en geen vrijwillig eigen risico. Daarnaast moet je voor 1 februari het gespreid eigen risico (vooraf in termijnen) aangevraagd hebben. De verzekeraar schrijft dit dan maandelijks van je rekening af, meestal in de maanden februari t/m november. Bij DSW, InTwente en Stad Holland betaal je een bedrag van €37,5 per maand in 10 termijnen. Deze verzekeraars bieden namelijk een verlaagd eigen risico van €375. Bij de overige verzekeraars die deze mogelijkheid bieden betaal je €38,50 per maand in 10 termijnen. Als achteraf toch blijkt dat je je eigen risico niet volledig verbruikt hebt, krijg je het resterende bedrag teruggestort. Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar eindigt de regeling van het gespreid betalen van het eigen risico. Als je dit bij de volgende verzekeraar weer wil, zul je dit opnieuw aan moeten vragen.

Hoe kun je het eigen risico gespreid betalen?

Vrij veel verzekeraars bieden het aan om het eigen risico gespreid te betalen. Als eerste is het verstandig om de verschillende verzekeraars te vergelijken. Onze website biedt een handige vergelijk tool aan waarin je al jouw wensen mee kunt nemen, waarna de verzekeraars met de beste prijs kwaliteit verhouding getoond worden. Nadat je de verzekering aangevraagd hebt en overgestapt bent kun je inloggen met je DigiD op de site van je verzekeraar. Hier kun je het gespreid betalen van het eigen risico aanzetten.

De zorgverzekeraars waarbij je het eigen risico niet vooraf gespreid kunt betalen

Bij sommige verzekeraars is het niet mogelijk om vooraf het eigen risico gespreid te betalen. Dit zijn de volgende: Besured, ONVZ, PNOzorg, Promovendum en VvAA. Vaak kun je na het maken van kosten wel contact opnemen met de verzekeraar om een betalingsregeling te treffen.

Wat is het eigen risico eigenlijk?

Als je in Nederland woont en/of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Wanneer je gebruik maakt van zorg die de basisverzekering vergoedt, moet je eerst het eigen risico betalen. Nadat je het eigen risico volledig betaald hebt, vergoedt de verzekeraar de gemaakte kosten. Voor de basisverzekering geldt in 2021 een verplicht eigen risico van 385 euro, dit is door de overheid vastgesteld.

Je kunt er ook nog voor kiezen om het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Hierdoor krijg je een korting op je maandelijkse premie. Wanneer je al weet dat je je eigen risico altijd helemaal opmaakt is dit niet altijd handig om te doen. Ook kun je het eigen risico niet gespreid betalen wanneer je een vrijwillig eigen risico hebt.

Op een paar zorgsoorten is het eigen risico niet van toepassing, namelijk:

  • Huisartsenzorg inclusief de huisartsenpost;
  • Kraamzorg en verloskundige hulp;
  • Nacontrole bij een orgaandonatie;
  • Zorg bij chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 en COPD;
  • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
  • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar;
  • Wijkverpleging;
  • Bruikleen van hulpmiddelen van de thuiszorg.

Ook op een aanvullende zorgverzekering is het eigen risico nooit van toepassing. Dit geldt echt alleen voor de basisverzekering.

Zorgverzekering 2021

Je hebt nog tot het einde van de maand om over te stappen! Alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 vind je op ZorgKiezer.nl. Hier kun je jouw zorgverzekering direct vergelijken en overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen.  Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Laatste update op 21 december 2020 – 11:22 door Nicole Vlugt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344