Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Fysiotherapie: dit krijg je vergoed

Laatste update op 8 februari 2021 – 17:30 door Emma-Jane Tolenaar.

Fysiotherapie is een van de meest bekende vergoedingen uit de zorgverzekering. Een fysiotherapeut helpt je onder andere bij klachten aan je spieren en gewrichten. Dit kan van alles zijn, zoals: een sportblessure, revalidatie na een ongeluk of herstelzorg na corona.

Vergoeding basisverzekering

De meeste fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

  • Paramedische Herstelzorg na COVID-19
  • Reguliere fysiotherapie tot 18 jaar
  • Chronische fysiotherapie

Paramedische Herstelzorg na COVID-19

Herstelzorg is sinds 1 november 2020 toegevoegd aan de basisverzekering. De vergoeding is bedoeld voor mensen die ernstige klachten en beperkingen hebben bij het herstellen van corona.

De vergoeding geldt niet alleen voor fysiotherapie, maar ook voor oefentherapie, ergotherapie, diëtiek en logopedie. Het gaat om een samenwerking tussen meerdere zorgprofessionals gedurende maximaal zes maanden. Er geldt bovendien een maximale vergoeding van:

  • vijftig behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  • tien uur ergotherapie
  • zeven uur begeleiding door een diëtist
  • onbeperkte behandelingen door een logopedist

In uitzonderingssituaties kan een medisch specialist de vergoeding één keer verlengen met nogmaals zes maanden als hij dat nodig acht. Deze vergoeding is tijdelijk en geldt aanvankelijk tot 1 augustus 2021. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Wanneer je niet voldoende hebt aan het aan dit aantal behandeling, kun je gebruik maken van een aanvullende verzekering.

Reguliere fysiotherapie tot 18 jaar

Deze vergoeding geldt voor iedereen tot 18 jaar en geldt ook voor:

  • manuele therapie door een fysiotherapeut
  • oefentherapie

In totaal heb je recht op maximaal 18 behandelingen per jaar. is dit niet voldoende? Dan kan de ouder of verzorger een aanvullende dekking afsluiten. Let op: het wijzigen van de dekking is bij de meeste verzekeraars alleen in november en december mogelijk.

Je hebt geen verwijzing nodig om naar een fysiotherapeut te gaan. Het is wel verstandig om te controleren of je verzekeraar een contract heeft met de fysiotherapeut die je kiest. Zo voorkom je dat er onverwachts toch kosten zijn die je zelf moet betalen.

Chronische fysiotherapie

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie bij een aantal chronische aandoeningen. Deze aandoeningen staan op de lijst met chronische ziektes. Je fysiotherapeut bepaalt of jij in aanmerking komt.

De vergoeding geldt voor kinderen én voor volwassenen. Iedereen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico te betalen. Volwassenen vanaf 18 jaar betalen hier wel eigen risico over. Dit eigen risico geldt ieder jaar opnieuw.

Er zit echter nog een groot verschil tussen de vergoeding voor kinderen en volwassenen. Kinderen ontvangen namelijk vanaf de eerste behandeling direct vergoeding vanuit de basisverzekering. Volwassenen komen daarentegen pas vanaf de 21e behandeling in aanmerking. De eerste twintig behandelingen moeten zij dus zelf betalen óf meeverzekeren met een aanvullende verzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

Een groot deel van de volwassenen dat een fysiotherapeut bezoek, komt dus niet (volledig) in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Vandaar dat het verstandig kan zijn om een aanvullende verzekering te nemen.

Bij sommige verzekeraars geldt er één vergoeding voor fysiotherapie, manuele therapie én oefentherapie. Bij andere verzekeraars zijn deze vergoedingen opgesplitst en hebben ze ieder hun eigen voorwaarden en maximale vergoeding. Let hier goed op bij het afsluiten van een verzekering.

Reactie op “Fysiotherapie: dit krijg je vergoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344