Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

NZA: Goedkeuren wijkverpleging en pgb moet sneller

Wie wijkverpleging wil via een organisatie die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, moet vaak lang wachten op toestemming. Hetzelfde geldt voor aanvragen voor een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit kan en moet beter, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

 

De NZa deed onderzoek naar de situatie na verschillende meldingen van burgers en zorgprofessionals. Uit het onderzoekt blijkt dat lange doorlooptijden de norm zijn bij zorgverzekeraars. De oorzaken lopen uiteen van ontbrekende informatie in de aanvraag tot communicatie- en capaciteitsproblemen bij de verzekeraar.

Toestemming wijkverpleging

Je krijgt niet zo maar vergoeding voor pgb-zorg of wijkverpleging via een ongecontracteerde zorgaanbieder. Hiervoor moet je eerst toestemming vragen aan je zorgverzekeraar. Op basis van ondermeer het zorgplan en de inidcatiestelling schat de verzekeraar het gepast zorggebruik in. De verzekeraar geeft vervolgens een machtiging. Zonder deze machtiging krijg je geen vergoeding.

Lange doorlooptijden onacceptabel

De lange doorlooptijden bij verzekeraars hebben grote gevolgen voor de zorgverlening in het algemeen. Zo gebeurt het regelmatig dat patiënten pas uit het ziekenhuis naar huis kunnen wanneer er wijkverpleging is geregeld. Een snelle doorlooptijd is echter afhankelijk van een goed en compleet ingevulde aanvraag. Anderzijds is het de taak van de verzekeraar om deze aanvraag zo snel mogelijk te verwerken. Dit betekent ook dat de verzekeraar duidelijk communiceert over de status van de aanvraag.

Kortere doorlooptijden, betere communicatie

De NZa adviseert verzekeraars daarom onder andere het volgende:

  • Zorg voor een uitgebreid gecontracteerd aanbod wijkverpleging en informeer verzekerden over de voordelen van gecontracteerde zorg.
  • Creër voldoende capaciteit om de machtigingsaanvragen voor ongecontracteerde zorg en aanvragen voor pgb’s binnen redelijke termijn af te handelen.

De NZa wil een doorlooptijd van vijf werkdagen als vuistregel voor correct ingediende aanvragen voor ongecontracteerde wijkverpleging. Voor de aanvragen van pgb’s geldt een termijn van 6 weken. Tegelijkertijd is het belangrijk om helder te communiceren over de processtappen, verwachtingen en termijnen.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan denken onze ZorgToppers graag met je mee! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook.

Laatste update op 8 februari 2021 – 17:42 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344