Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Krijg ik mijn vervoer naar het ziekenhuis vergoed?

Laatste update op 25 oktober 2021 – 15:46 door Daan.

Wie regelmatig naar het ziekenhuis moet, weet dat de reiskosten behoorlijk kunnen oplopen. Daarom bevat de basisverzekering een vergoeding voor vervoer.

Bron: Beeldbank NS

De vergoeding voor de reiskosten geldt vanaf de eerste behandeling. Het vervoer naar consulten en onderzoeken die hiervoor hebben plaatsgevonden, wordt niet vergoed. Daarnaast geldt er een maximale reisafstand van 200 kilometer voor een enkele reis. Er is een lijst vastgesteld met een aantal situaties die in aanmerking komen voor vergoeding. 

Vergoeding reiskosten

De reiskostenvergoeding is bedoeld voor mensen die:

 • zich alleen met behulp van een rolstoel kunnen verplaatsen.
 • een visuele handicap hebben waarbij er sprake is van minder dan 30% zicht aan beide ogen. Ook moet de persoon in kwestie begeleiding nodig hebben in verband met de oogklachten.
 • nierdialyse krijgen.
 • oncologische behandelingen (radio-, chemo- of immuuntherapie) krijgen.
 • geriatrische revalidatiezorg (herstel van ouderen na een ziekenhuisbehandeling) nodig hebben.
 • kinderen jonger dan 18 jaar hebben, die intensieve kindzorg krijgen.
 • donor zijn bij een transplantatie.

De vergoeding geldt niet alleen voor de behandeldata, maar ook voor het vervoer naar consulten, onderzoeken en controles die met  bovenstaande zorg te maken hebben.

Machtiging reiskostenvergoeding

Moet je regelmatig naar het ziekenhuis, maar staat jouw situatie niet in de lijst vermeld? Ook dan is er in sommige gevallen vergoeding mogelijk. Je kunt dan het beste contact opnemen met de verzekeraar. Die beoordeelt jouw situatie dan op individuele basis.

Het is altijd verstandig om eerst contact op te nemen met de verzekeraar. Zij kunnen bevestigen of jouw situatie voor vergoeding in aanmerking komt. Als dit het geval is, dan ontvang je een machtiging – oftewel; toestemming – van de verzekeraar. Met deze machtiging kun je de gemaakte kosten bij de verzekeraar declareren.

Verschillende soorten vervoer

De vergoeding voor reiskosten geldt normaal gesproken voor drie soorten vervoer:

 • Eigen vervoer
 • Openbaar vervoer
 • Taxivervoer

Eigen vervoer

Wanneer je gebruik maakt van eigen vervoer, kom je in aanmerking voor een vergoeding van €0,32 per kilometer op basis van de snelste route. Parkeerkosten worden nooit vergoed.

Openbaar vervoer

Onder het openbaar vervoer vallen de trein, bus, tram, metro en veerboot. Als je met de trein reist dan worden alleen de kosten voor de 2e klas vergoed.

Taxivervoer

Wanneer je gebruik maakt van taxivervoer, moet je de kosten voor de taxi eerst zelf voorschieten. Deze kosten mag je achteraf bij de verzekeraar declareren.

Let op: Als je gebruikt maakt van de vergoeding voor vervoer, dan betaal je eerst zelf:

 • Een eigen bijdrage van €105,- per jaar
 • Het eigen risico

Daarna worden de overige kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

Uitzonderingen

Veel verzekeraars hebben een speciale vervoerslijn. Deze lijn wordt bemand door medewerkers die alle vragen rondom vervoer kunnen beantwoorden én die je kunnen helpen bij het aanvragen van een machtiging. 

Voldoet jouw situatie niet aan de bovenstaande criteria, maar maak je wel veel reiskosten in verband met een medische behandeling? Dan kun je jouw situatie voorleggen aan de verzekeraar. Op basis van de zogenaamde ‘hardheidsclausule’ kan de verzekeraar dan besluiten om een uitzondering te maken.

Overige vergoedingen voor vervoer

Los van de vergoeding voor zittend ziekenvervoer zijn er nog een aantal andere vergoedingen. Denk hierbij aan vervoer per ambulance of traumahelikopter of vergoeding van de reiskosten bij frequent en langdurig ziekenbezoek. Heb je een behandeling nodig waarvoor je minsten drie dagen achter elkaar naar het ziekenhuis moet? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een logeervergoeding. Dit voorkomt dat je iedere dag heen en weer moet rijden.

Zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2021 bekend. Vanaf dat moment kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Wil je als eerste op de hoogte zijn zodra de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor ons PremieAlert en houdt de website in de gaten voor alle wijzigingen.

Reacties op “Krijg ik mijn vervoer naar het ziekenhuis vergoed?

 1. Ik moet regelmatig terug naar het ziekenhuis öf elders ik heb een taxi vergoeding ben er heel blij mee hoop het volgend jaar weer te krijgen want heb het nodig kan maar paar meters lopen achter elkaar met mijn nieuwe prothese maar nu met die taxi kan ik met een gerust hart naar het ziekenhuis öf het oim

 2. Heel goed en vriendelijk geholpen, ze denjen met je mee wat mogelijkheden zijn. Ben er erg over te spreken en zou vgz zeker aanraden. Cijfer 9 chapeau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344