Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vergoeding alternatieve geneeswijzen daalt flink

Maak jij graag gebruik van alternatieve geneeswijzen? Let dan goed op bij het kiezen van jouw zorgverzekering voor 2021! Veel verzekeraars gaan de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen volgend jaar sterk beperken.

Alternatieve geneeswijzen is de overkoepelende naam voor allerlei behandelingen en therapieën die buiten de reguliere zorg vallen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chiropractie, acupunctuur, natuurgeneeskunde en osteopathie. In het verleden kon je deze zorg bij veel verzekeraars meeverzekeren, maar in 2021 wordt dit een stuk lastiger.

Veranderingen 2021

De maximale vergoeding per jaar daalt bij de meeste verzekeraars en ook de maximale vergoeding per behandeling is in 2021 vaak een stuk lager. Dit zijn een aantal van de grootste veranderingen met betrekking tot de vergoeding van alternatieve geneeswijzen:

  1. Bij Zilveren Kruis daalt de maximale vergoeding in alle pakketten met 100 euro per jaar.
  2. Zorgverzekeraar CZ doet hetzelfde voor de pakketten Top en Plus. In het aanvullend pakket Basis komt de vergoeding zelf helemaal te vervallen.
  3. Ook OHRA gaat een stuk minder vergoeden in 2021. De maximale vergoeding per dag daalt met 5 euro binnen alle pakketten. Bij het aanvullende pakket Uitgebreid daalt de maximale vergoeding per jaar van 750 euro naar 500 euro.
  4. De labels van ONVZ (ONVZ, PNOzorg en VvAA) boden eerder een uitgebreide vergoeding voor alternatieve geneeswijzen én een aparte vergoeding voor alternatieve beweegzorg. Deze vergoedingen worden vanaf 2021 samengevoegd. 
  5. Bij verzekeraars CZdirect en FBTO is het in 2021 helemaal niet meer mogelijk om een verzekering voor alternatieve geneeswijzen af te sluiten.
  6. Ook IZA schrapt flink: het pakket Extra Zorg 4 komt te vervallen. Dit pakket bevatte eerder een vergoeding voor 850 euro aan alternatieve geneeswijzen per jaar.
  7. Nationale Nederlanden is coulant naar bestaande klanten, maar het pakket Comfort is in 2021 niet door nieuwe klanten af te sluiten. Dit pakket bevat een vergoeding van 1000 euro per jaar met een maximale vergoeding van 50 euro per dag.

Dalende vergoeding, stijgende premie

De overgrote meerderheid van de verzekeraars vergoedt in 2021 niet meer dan 500 euro per jaar. Alleen CZ, PMA, Menzis, ONVZ, de Friesland, PNOzorg, VvAA en Zilveren Kruis bieden nog een hogere vergoeding. Voor deze verzekeringen betaal je vaak een forse premie.

Is de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen de enige reden dat je voor een aanvullend pakket kiest? Dan is het vaak verstandiger om de zorg zelf te betalen. De premie die je betaalt voor het aanvullende pakket is in dit geval namelijk vaak hoger dan de vergoeding die je ontvangt. Een aanvullende verzekering met een vergoeding voor 500 euro voor alternatieve geneeswijzen kost al snel 35 tot 50 euro per maand extra.  

Afweging

Uit onderzoek blijkt dat één op de vier volwassenen alternatieve zorg net zo waardevol vindt als reguliere zorg. Eén op de tien volwassenen maakt zelf regelmatig gebruik van een alternatieve zorgverlener.

Wil jij in 2021 verzekerd zijn voor alternatieve zorg? Maak dan snel een vergelijking op www.zorgkiezer.nl en vindt de verzekering die bij jouw wensen aansluit. Let hierbij goed op de maximale vergoeding per behandeling, per dag én per jaar.

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Laatste update op 3 december 2020 – 09:25 door Remco Horters.

Reacties op “Vergoeding alternatieve geneeswijzen daalt flink

  1. Ik ben geswitcht naar DITZO zij vergoeden geen alternatieve zorg maar doordat ik bij hen 53 euro goedkoper premie heb, ga ik de Osteopaat, Podoloog en Natuurgeneeskunde zelf betalen.
    Ik heb ervaren dat na mijn herseninfarct de Osteopaat en mijn revalidatie bij RAP, me het meest geholpen heeft.
    De Neuroloog kan eigenlijk niks als de diagnose stellen en dat via dure apparatuur maar is wel degene die het meest verdiend.
    Jammer dat opnieuw de goede zorg vanuit het alternatieve in de hoek gezet wordt.

  2. Best wel triest, ik heb zelf het meest baat bij natuurgeneeskunde. En dan te weten dat de natuurgeneeskundige behandelaars verplicht een opleiding moesten doen om hun cliënten tegemoet te kunnen komen voor een gedeeltelijke vergoeding. Het is te zot voor woorden.
    En dit allemaal om de reguliere geneeskunde en de farmacie te kunnen stieken. Want de griepprik werd minder gehaald, dus dan maar een andere vaccinatie.

  3. Dit is geen kiezen meer, maar gokkken, gestuurd door farmacie! Allen naar de niet vrije verplichte vaccinatie, lijkt meer een opruimen van teveel mensen zodat de zorgverzekering weer goedkoper kan!
    Helemaal eens met voorganger: kiezen voor alternatieve doordat je ontevreden bent word zo ook weer uitgerangeerd!
    Democratie 🤣

  4. Ons lichaam heeft voor de meeste klachten, ziekten zelfs, een zelfregenererend vermogen. De natuur geeft ons alles daarvoor, op een aantal zeer ernstige ziektes na. Voeding, bewegen en ‘natuur’artsen en therapeuten kunnen ontzettend veel voor ons betekenen. Maar ja die farmaceutische industrie hè. En de veelal gebrekkige opleiding van de reguliere artsen!!!! Treurig en ten koste! van ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344