Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgtoeslag – voor wie is het en wanneer krijg je het?

Zorgtoeslag

Laatste update op 17 november 2020 – 12:48 door Nicole Vlugt.

Op 12 november zijn de zorgpremies van 2021 bekendgemaakt. Vanaf dan kun je weer overstappen van zorgverzekeraar. De kosten van een zorgverzekering kunnen hoog oplopen. Hierom bestaat er zorgtoeslag, maar voor wie is dit eigenlijk en wanneer krijg je dit?

Zorgtoeslag

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Het is een tegemoetkoming voor de maandelijkse premie die je moet betalen. De kosten van een zorgverzekering kunnen hoog oplopen. De overheid wil de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar houden, hierom bestaat  de toeslag.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Heb je een (relatief) laag inkomen en vermogen? En heb je een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je een financiële tegemoetkoming aanvragen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen. Om de zorgtoeslag te kunnen krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • meerderjarig zijn (18 jaar of ouder)
 • een Nederlandse zorgverzekering hebben
 • de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning
 • je inkomen mag niet hoger zijn dan de inkomensgrens
 • je vermogen mag niet hoger zijn dan de vermogensgrens.

Je kunt de toeslag aanvragen op de site van de Belastingdienst.

De inkomensgrens en vermogensgrens 

De inkomensgrens en vermogensgrens zijn vastgestelde bedragen. Is je inkomen hoger dan het vastgestelde bedrag? Dan kun je geen zorgtoeslag krijgen. Wanneer je inkomen onder de inkomensgrens is, maar je vermogen hoger is dan de vermogensgrens kun je ook geen toeslag krijgen.

In 2020 was de inkomensgrens:

 • Zonder toeslagpartner €30.481
 • Samen met een toeslagpartner €38.945.

In 2020 was de vermogensgrens:

 • Zonder toeslagpartner €116.613
 • Samen met een toeslagpartner €147.459.

Zorgtoeslag en toeslagpartner

Bij de berekening van de toeslag telt je toeslagpartner ook mee. Een toeslagpartner is je echtgenoot of geregistreerde partner. Iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan ook je toeslagpartner zijn. Onderhuurders zijn geen toeslagpartners.

Hoe hoog is de zorgtoeslag in 2021?

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet kun je dus zorgtoeslag krijgen. Hoe hoog deze is, hangt van je jaarinkomen af.

De maximale zorgtoeslag zonder toeslagpartner is naar verwachting €1.294 per jaar in 2021. Dit komt overeen met €107,83 per maand. Om de maximale zorgtoeslag te krijgen moest je jaarinkomen in 2020 lager zijn dan €21.000. Hoe hoger je inkomen is, hoe lager de toeslag is. In 2020 kreeg je bij een jaarinkomen van €30.000 een zorgtoeslag van €7 per maand.

De maximale zorgtoeslag samen met een toeslagpartner is naar verwachting €2.496 per jaar in 2021. Dit komt overeen met €208 per maand. Om de maximale zorgtoeslag te krijgen moest je jaarinkomen samen met die van je toeslagpartner in 2020 lager zijn dan €21.000. Wanneer je in 2020 samen met je toeslagpartner een inkomen van €38.500 had, kreeg je een toeslag van €6 per maand.

Kan ik zorgtoeslag krijgen als ik in het buitenland woon?

Wat als jij of je toeslagpartner in Nederland werkt, maar in het buitenland woont? Of wanneer je een pensioen of uitkering krijgt vanuit Nederland maar wel in het buitenland woont? Heb ik dan alsnog recht op zorgtoeslag? Ja, je kunt alsnog recht op de toeslag hebben. Maar dit is alleen zo wanneer het gaat om een land:

 • dat hoort bij de de EU, de EER of Zwitserland;
 • waarmee Nederland een sociaal zekerheidsverdrag heeft gesloten.

Kan ik zorgtoeslag krijgen als ik in het buitenland werk?

Als je in Nederland woont maar (uitsluitend) in het buitenland werkt, krijg je meestal geen zorgtoeslag. Je hebt dan vaak ook geen Nederlandse zorgverzekering, maar een zorgverzekering in het land waar je werkzaam bent.

Ben je door je Nederlandse werkgever gedetacheerd naar het buitenland? En heb je een A1-verklaring? Dan kun je wel zorgtoeslag krijgen. Je bent dan namelijk verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben.

Heb je een toeslagpartner die in het buitenland werkt en in het buitenland verzekerd is? En ben jij zelf wel in Nederland verzekerd? In dit geval heb je recht op de helft van de toeslag die iemand zou krijgen met een toeslagpartner die wel in Nederland verzekerd is. Het inkomen van je toeslagpartner telt wel mee voor de inkomensgrens.

Uitzonderingen

Wanneer je militair, gedetineerd, gemoedsbezwaard, buitenlands student bent of geen vast adres hebt kan het zijn dat je geen zorgtoeslag kunt krijgen. In sommige gevallen kun je wel zorgtoeslag krijgen, maar zijn de regels anders:

 • Het ministerie van Defensie dekt je ziektekosten als je militair bent, hier is namelijk een ziektekostenregeling voor. Hierdoor ben je niet verplicht voor de Zorgverzekeringswet en daarom krijg je geen zorgtoeslag.
 • Het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor je geneeskundige zorg als je gedetineerd bent. Voor de periode dat je in detentie zit betaal je geen premie voor de zorgverzekering en daarom krijg je ook geen zorgtoeslag.
 • Als gemoedsbezwaarde ben je niet verplicht voor de zorgverzekeringswet en hierom krijg je geen zorgtoeslag.
 • Ga je in het buitenland studeren? Dan hangt het van je situatie af of je zorgtoeslag krijgt. Je krijgt de toeslag alleen als je verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De Sociale Verzekeringsbank beoordeelt dit. Wanneer je juist vanuit het buitenland naar Nederland komt om te studeren hangt het ook van je situatie af. Meestal ben je dan niet verzekerd voor de Wlz. Dan krijg je ook geen zorgtoeslag. Als je naast de studie ook gaat werken of een stage gaat lopen kan het zijn dat je wel verzekerd bent voor de Wlz en kan het zijn dat je wel zorgtoeslag krijgt.
 • Wanneer je geen vast adres hebt kan je zorgtoeslag krijgen. Een voorwaarde is dat je wel bij de gemeente ingeschreven moet staan. Het adres wat je opgeeft mag een briefadres zijn. Dit is een adres waar je wel post ontvangt, maar niet woont.

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Reacties op “Zorgtoeslag – voor wie is het en wanneer krijg je het?

 1. Goededag good day
  I am looking for a cheapest health insurance on the market in Holland please
  Thanks
  Larry vd Stokker

  1. Kijk eens bij ‘ Zekur ‘ , goedkoop en met aanvullend pakket extra, inclusief tandarts 500 euro plus 12 fysio behandelingen ben je klaar voor rond de 140 euro

 2. Je moet nl ook rekening houden met eigen risico, eigen bijdrage, 380 plus 250,en dan moet je nog rekening houden met hoeveel medicatie je gebruikt, en of andere zorgkosten, dus goedkoop is niet altijd goedkoop, maar duurkoop, dus dat is voor iedereen een groot uitzoekwerk, zoek ‘t zelf uit, zou ik zeggen, dat moet ik ook doen een ander weet nl niet wat je zorg zal zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344