Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering 2021: de grootste veranderingen

Laatste update op 13 november 2020 – 16:39 door Emma-Jane Tolenaar.

Het is zo ver: de premie voor iedere zorgverzekering in 2021 is bekend gemaakt. Tijd om de balans op te maken! ZorgKiezer brengt alle opvallende veranderingen voor je in kaart.

zorgverzekeraars 2020 premie bekend gemaakt daling Zilveren Kruis, CZ en VGZ, stijging Menzis met 1 euro

De premies liggen dit jaar ver uit elkaar. De goedkoopste basisverzekering voor 2021 kun je bij Zekur afsluiten. Hier betaal je een premie van 105,95 euro. Ter vergelijking: de op-1-na-goedkoopste zorgverzekeraars zijn IZZ en Bewuzt met een premie van 110,90 euro. Maar liefst 5 euro duurder dan Zekur.

Duur, of toch niet?

De duurste natura basisverzekering vind je dit jaar bij ONVZ. De verzekeraar rekent een basispremie van 134,50 euro. Niet goedkoop, toch zijn hier wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. ONVZ is een zogenaamde combinatiepolis. Dit betekent dat zij meer keuzevrijheid bieden dan een zogenaamde naturapolis (zoals Zekur). Combinatie- en restitutiepolissen zijn hierdoor over het algemeen wat duurder. Tegelijkertijd is ONVZ de verzekeraar met procentueel gezien de laagste stijging. Met een verhoging van net iets meer dan 1% is de stijging minimaal te noemen. Bij de aanvullende pakketten is bij deze verzekeraar zelfs een premiedaling te zien.

Aanvullende verzekeringen

Opvallend is dat, ondanks de stijgende basispremie, bij veel verzekeraars de aanvullende pakketten in prijs gelijk blijven of juist verder dalen. Opvallende voorbeelden van deze ontwikkeling zijn de verzekeringen van Interpolis en CZdirect. Beide verzekeraars laten de premie van hun aanvullende pakketten met hele euro’s dalen.

Vernieuwing

Zorgverzekeraar ZieZo (onderdeel van Zilveren Kruis) komt met een nieuw pakket voor werelddekking. Het pakket heet ZieZo Werelddekking (hoe kan het ook anders) en gaat 1,25 euro per maand kosten. Verzekeraar De Friesland komt met een vergelijkbaar pakket: de AV Instap. Dit pakket biedt vergoeding voor tandartskosten na een ongeval, spoedeisende hulp in het buitenland, reiskosten ziekenbezoek en verblijfkosten. Dit pakket gaat 1,95 euro per maand kosten.

Nieuwe verzekering: Jaaah

De échte vernieuwing zit hem dit jaar echter in de introductie van een nieuwe zorgverzekering. Verzekeringsconcern ONVZ lanceert verzekering Jaaah. Een verzekering die terug naar de basics gaat.

Jaaah past in het rijtje van ZieZo, Just, Bewuzt en CZdirect: een simpele verzekering met een beperkt aantal vergoedingen. De eenvoud van het pakket resulteert in een voordelige verzekering. Jaaah lijkt zicht met name op een jongere generatie verzekerden te richten.

De grote vier

De grote vier verzekeraars – Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis voeren in 2021 allemaal een premieverhoging door. Het premieverschil tussen de verzekeraars wordt komend jaar kleiner. Zilveren Kruis verhoogt de premie met 3 euro (2,39%) per maand naar 128,45 euro. Hierdoor is deze zorgverzekering niet langer de duurste van de vier, die dubieuze eer gaat nu naar Menzis. De verzekeraar verhoogt de maandpremie met 7 euro (5,69%), wat resulteert in een bedrag van 130 euro.

VGZ en CZ blijven het meest voordelig. Bij VGZ gebeurt er met een stijging van 4,50 euro (3,75%) niet zo heel veel spannends. De premiestijging blijft net onder de verwachtingen van het kabinet. In de miljoennota gaf het kabinet aan een gemiddelde premiestijging van 5 euro te verwachten.

De stijging bij CZ is een ander verhaal. De verzekeraar blijf weliswaar de goedkoopste van de vier, maar de afstand tussen de andere drie wordt dankzij de premiestijging van 8,15 euro (7,09%) wel aanzienlijk kleiner.

Maandpremies 2021

De maandpremies voor de naturapolissen van de vier verzekeraars zijn in 2021:

 • Menzis: 130 euro
 • Zilveren Kruis: 128,45 euro
 • VGZ: 124,45 euro
 • CZ: 123,10 euro

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past.

Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Reacties op “Zorgverzekering 2021: de grootste veranderingen

 1. De duurste premie voor de basisverzekering vinden we dit jaar niet bij ONVZ maar bij De Amersfoortse met een premie van €147,95. De polis van ONVZ veranderd van restitutiepolis naar combinatiepolis.

  1. Bedankt voor je reactie Jesse, ik heb het betreffende fragment enigszins aangepast zodat het hopelijk wat duidelijker is. Zoals in de eerste versie stond aangegeven, proberen we in dit soort artikelen zo veel mogelijk de naturapolissen van alle verzekeraars te vergelijken. Dit doen we zodat we geen appels met peren vergelijken. Wanneer een verzekeraar geen naturapolis heeft, dan nemen we de combinatie- of resitutiepolis mee in onze vergelijkingen.

   Je hebt helemaal gelijk dat ONVZ een combinatiepolis heeft. In de praktijk is dit qua voorwaarden 99% hetzelfde als een restitutiepolis. Alleen bij uitzonderlijke kosten biedt een combinatiepolis een beperking in de vergoeding. Aangezien veel mensen minder bekend zijn met een combinatiepolis, heb ik de term restitutiepolis gebruikt. Zoals je kunt zien hebt ik dit nu aangepast.

   Bedankt voor je kritische blik, dat houdt ons scherp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344