Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

6 tips voor het kiezen van een zorgverzekering

Op een paar na hebben alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor 2015 bekend gemaakt. Voor de zorgverzekering in 2015 zijn er een aantal veranderingen. Maar waar moet je nu precies op letten bij de zorgverzekering 2015? Wij geven je zes tips.

Hoe kies je?

1 Korting op je zorgverzekering in 2015

Er is meestal wel een mogelijkheid om korting te krijgen op de zorgverzekering. Misschien ben je wel student of lid van een vereniging waardoor je korting kan krijgen. Een collectieve zorgverzekering is vaak goedkoper doordat je met een groep mensen de verzekering afneemt. Dit wordt meestal aangeboden door werkgevers, gemeenten, vakbonden of andere organisaties. Ook via ZorgKiezer kan je korting krijgen in 2015. Het enige wat je daarvoor moet doen is overstappen naar een andere zorgverzekeraar via ZorgKiezer.nl. Een andere manier van korting krijgen op de zorgverzekering in 2015 is door de premie voor het hele jaar in één keer te betalen. Dit levert doorgaans een premiekorting op van een paar procent.

2 Let op je keuzevrijheid

Er zijn twee soorten polissen. Er is de naturapolis en de restitutiepolis. Bij een natura zorgverzekering heb je minder keuzevrijheid. Dit houdt in dat je niet zomaar bij elke zorgverlener een vergoeding kunt krijgen van jouw zorgverzekeraar. Je kunt dan alleen terecht bij de gecontracteerde zorgverleners. Zorgverleners zijn onder andere ziekenhuizen, therapeuten of specialisten. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan kan het zijn dat je maar 50% van de rekening vergoed krijgt. Let daarom op de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

Dan is er nog de zogenaamde budgetpolis. Hierbij is er maar een beperkt aantal ziekenhuizen waarbij je in aanmerking komt voor planbare zorg. Hierdoor zijn deze polissen wel erg goedkoop. Voor iemand die denkt weinig zorg nodig te hebben, is een goedkope zorgverzekering waarbij minder ziekenhuizen zijn gecontracteerd wellicht een interessante optie. Voorbeelden zijn de polissen van Univé Zekur, Zilveren Kruis Achmea en Menzis.

 

3 Besparen op je eigen risico

Beschouw je jezelf als kerngezond? Dan kan je flink besparen op de zorgpremie. Door vrijwillig het eigen risico te verhogen, krijg je van de zorgverzekeraar een flinke korting die kan oplopen tot wel 300 euro. Zo kan je dus flink besparen. Het eigen risico is het gedeelte van de zorg dat je zelf moet betalen. Dit geldt alleen voor zorg die in de basisverzekering zit. In 2015 is het eigen risico 375 euro. De eerste 375 euro aan zorgkosten betaal je dus eerst zelf. Als dit bedrag op is, betaalt de zorgverzekeraar de rest.

 

4 Is de korting via je werkgever wel de hoogste?

Driekwart van de verzekerden is nog nooit overgestapt sinds de start van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Dat komt omdat veel consumenten denken goed verzekerd te zijn via hun werkgever. Immers de werkgever geeft je een flinke korting op de zorgpremie. Echter kunnen steeds meer vergelijkingssites en collectieven je een hogere korting bieden. Hierdoor kan je zorgpremie een stuk goedkoper worden. Nu de premies dit jaar historisch gedaald zijn, is dit wellicht het moment om eens te kijken of jouw zorgverzekering niet nóg goedkoper kan.

 

5 Heb je je tandartsverzekering wel nodig?

Een andere toevoeging aan de basisverzekering is de aanvullende tandartsverzekering. Dit is vaak een losse verzekering specifiek voor tandartskosten. De tandarts wordt niet vergoed door de basisverzekering voor mensen boven de 18 jaar. Om deze kosten te dekken moet dan een aparte verzekering afgesloten worden.

Of jij een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt in 2015 hangt af van de eigen wensen. Ga je slechts eens per jaar voor controle en heb je nooit een gaatje, dan kan het voordeliger zijn om geen tandartsverzekering af te sluiten en dit uit eigen zak te betalen. Heb je nu nog een tandartsverzekering in het pakket zitten, ga dan voor het einde van het jaar nog even voor controle naar de tandarts. Dan weet je meteen of een aanvullende tandartsverzekering nodig is in 2015.

6 Vergelijk altijd alle zorgverzekeringen

Zelfs als je tevreden bent met jouw huidige zorgverzekeraar is het verstandig om de zorgverzekering te vergelijken. De pakketten en de voorwaarden worden elk jaar aangepast. Wellicht zijn de eigen zorgbehoeften ook wel veranderd. Je zorgverzekering vergelijken helpt bij het vinden van de zorgverzekering die het beste aansluit bij je eigen wensen. Overstappen naar een online variant van de huidige zorgverzekering kan ook al geld besparen. Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je graag hulp bij het vergelijken van alle mogelijkheden? Neem dan contact op met ZorgKiezer.nl op 020 261 16 00.

 

Laatste update op 5 januari 2017 – 01:24 door .

Reactie op “6 tips voor het kiezen van een zorgverzekering

  1. Met onderstaande zin uit punt 5 ben ik het niet eens.
    “Heb je nu nog een tandartsverzekering in het pakket zitten, ga dan voor het einde van het jaar nog even voor controle naar de tandarts. Dan weet je meteen of een aanvullende tandartsverzekering nodig is in 2015. – ”
    Een gevulde kies of kroon kan bij controle er goed uitzien maar toch alsnog instorten, afbreken en zo meer. Ook een val of ongeluk valt niet te voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344