Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Is onze keuzevrijheid in gevaar?

Meer en meer zorgverzekeraars bieden budgetpolissen aan. Dit zijn pakketten die de maandelijkse premie beperkt houden, in ruil voor dat de gebruiker ervan bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kan. Deze ziekenhuizen hebben een contract gesloten met de zorgverzekeraar. ZorgKiezer ziet dat het verschil tussen de restitutie- en naturapolis steeds groter wordt. Is onze keuzevrijheid in gevaar?

premies

Vandaag kwam VGZ als eerste van de grote zorgverzekeraars naar buiten met de nieuwe premie. Deze wordt voor bijvoorbeeld de naturapolis 107,95 euro, een fikse stijging van 12 euro per maand. Gezien VGZ een invloedrijke verzekeraar is wordt verwacht dat anderen zijn voorbeeld zullen gaan volgen.

Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer, vertelt: “Als je als VGZ-klant niets doet, ben je volgend jaar zo’n 150 euro duurder uit”, zegt Ruys. “Klanten kunnen dat beperken tot 75 euro als ze kiezen voor een nieuw pakket van VGZ. Maar dan kunnen ze zich niet meer in elk ziekenhuis laten behandelen.”

 

Budgetpolis trend

VGZ heeft de optie van de “Goede Keuze-polis”. Hiervoor heeft de verzekeraar een aantal ziekenhuizen gecontracteerd waar verzekerden terecht kunnen voor vijftien behandelingen die frequent voorkomen. Het is waarschijnlijk dat patiënten verder zullen moeten reizen om bij hun ziekenhuis te komen.

Ruys stelt: “De vraag is nu hoeveel klanten hiervoor kiezen”, zegt Ruys. “Vorig jaar kwam Achmea al met een dergelijke polis. Nu VGZ. Ik denk dat dit de trend is. Menzis is er ook mee bezig. Als consumenten daar massaal voor kiezen, wordt dat waarschijnlijk de nieuwe maatstaf. Dat je als consument zonder beperking je eigen ziekenhuis kunt kiezen, zou dan wel eens voorbij kunnen gaan.”

 

Waarom stijgen onze premies?

Vanaf 2015 zullen zorgverzekeraars ook de kosten voor wijkverpleging moeten vergoeden. Tot nu toe is dit steeds gedaan door de AWBZ. Volgens de verzekeraars is het dus noodzakelijk de premie te verhogen. De Consumentenbond heeft zorgverzekeraars verzocht uit hun vrij royale reserves te putten. De vier grootste zorgverzekeraars Menzis, VGZ, Achmea en CZ hebben samen zo’n 10 miljard euro reserve. Wel heeft VGZ laten weten dat de reserves al zijn aangesproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344