Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

18 geworden? Vind de zorgverzekering die bij jou past!

Hoera, je bent 18 geworden! Dit brengt veel voordelen met zich mee, maar het betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent om je zaken goed te regelen. Dat geldt ook voor je zorgverzekering. Tot je achttiende ben je automatisch meeverzekerd met de verzekering van je ouders. Dit is gratis en daar hoef je niets voor te doen. Ouders kiezen vaak voor een uitgebreide maar dure polis voor hun kinderen. Maar heb jij wel een uitgebreide zorgverzekering nodig?


Als je 18 wordt is het slim om de voorwaarden van je huidige verzekering goed te bekijken en eventueel over te stappen naar een andere verzekering. Je kan vaak best wat geld besparen. Ouders hebben regelmatig een uitgebreidere dekking dan jij nodig hebt. Voor veel jongeren is het daarom een prima optie om een eenvoudigere verzekering te kiezen. Jongeren zijn over het algemeen relatief gezond zijn en hebben weinig zorg nodig hebben. Heb jij juist wel medische zorg nodig? Ook dan is het verstandig om te kijken welke verzekering het beste bij jouw zorgbehoefte past.

Hier moet je op letten

Je kunt verzekerd blijven op de polis van je ouders. Als je niks wijzigt, dan hou je dezelfde zorgverzekering als die je nu hebt. Let op: het is verstandig om te kijken of de verzekering van je ouders de beste keus voor jou is. Zo voorkom je dat je onder- of oververzekerd bent.

  • Onderverzekering: je betaalt relatief weinig premie waardoor de kans bestaat dat je zorg gebruikt waar je zelf voor moet betalen. Bijvoorbeeld als je veel sport, is de kans op een blessure aanwezig. In dat geval is het verstandig om te kijken of je fysiotherapie verwacht nodig te hebben komend jaar. Hier kun je eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.
  • Oververzekering: het is zonde om voor een dure, uitgebreide verzekering te kiezen als je weinig tot geen zorg nodig hebt. Je kan ervoor kiezen om een goedkopere verzekering af te sluiten met polisvoorwaarden die beter bij jou passen.
  • Meld je op tijd aan: je nieuwe zorgverzekering gaat in op de eerste van de maand na je verjaardag. Je kan al een maand voor je verjaardag een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De oude verzekering wordt automatisch opgezegd door de nieuwe verzekering.

Eigen risico kiezen

Wanneer je een eigen zorgverzekering hebt, krijg je ook te maken met het eigen risico. Het verplichte eigen risico is nu nog 385 euro. Dit betaal je voor zorg die door de basisverzekering wordt vergoed. Je kan het eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Hiervoor krijg je dan een korting op je maandelijkse premie. Houd er dan wel rekening mee dat als je kosten maakt, je eerst een groter deel zelf moet betalen.

Zo werkt het

De nieuwe zorgverzekering gaat niet in op je verjaardag of op de dag dat je hem aanvraagt, maar op de eerste dag van de maand ná je verjaardag. Stel dat je op 15 februari jarig bent, dan gaat je nieuwe zorgverzekering dus in op 1 maart.

Je kunt de nieuwe zorgverzekering aanvragen vanaf een maand voor je 18e verjaardag. Wacht in ieder geval niet te lang als je wil overstappen naar een andere verzekeraar. Als je in deze periode geen verandering doorgeeft, dan loopt de verzekering bij je ouder(s) gewoon door. Je betaalt hier voortaan dan wel premie voor.

Waar moet je nog meer aan denken

Wanneer je 18 jaar wordt moet je niet alleen nadenken over je eigen zorgverzekering. Je kan vanaf je 18e ook een DigiD aanvragen en heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Een DigiD heb je nodig om in te kunnen loggen in de eigen omgeving van je zorgverzekering. Zorgtoeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Dit draagt bij aan je kosten als je een laag inkomen hebt.

Wij hebben alles waar je aan moet denken uitgelegd in het artikel: Zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering kiezen

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344