Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Chronisch ziek? Word ik dan wel geaccepteerd bij mijn verzekeraar?

Een zorgverzekeraar mag iemand die chronisch ziek is niet weigeren voor de basisverzekering. Ook voor het merendeel van de aanvullende verzekeringen zul je direct worden geaccepteerd. Voor sommige aanvullende verzekeringen geldt echter niet een directe acceptatie, hier geldt een medische acceptatie. Vaak is dit voor zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen. Een verzekering moet namelijk onverwachte kosten dekken. Wanneer je al verwacht dat je veel kosten gaat maken kan je worden geweigerd.

Chronisch

Doel medische acceptatie

Een verzekering is bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Je betaalt dus een bedrag per maand om een risico te dekken voor onverwachte zorgkosten. Als het risico van de verzekerde heel groot is, dus als je – bijna – met zekerheid kunt zeggen dat je gebruik gaat maken van de zorgkosten, zal de zorgverzekeraar vaak besluiten om iemand te weigeren voor de aanvullende verzekering.

De medische acceptatie is vooral van toepassing bij uitgebreide aanvullende verzekeringen. Zorg dus dat je je op tijd aanvullend verzekerd en niet pas als je zeker weet dat je de kosten gaat maken. Een andere mogelijkheid is dat je je kunt verzekeren voor een aanvullende verzekering waar een directe acceptatie geldt. Meestal zijn deze verzekeringen minder uitgebreid.

3 tips bij het afsluiten van een aanvullende verzekering voor chronisch zieken

 • Geef bij een acceptatieprocedure altijd eerlijk antwoord op alle vragen, maar beantwoord alleen de vragen die gesteld worden. Geef geen uitgebreide verklaring.
 • Zeg je verzekering pas op als je geaccepteerd bent bij de nieuwe zorgverzekeraar.
 • Bekijk goed of het voor jou voordelig is om aanvullend te verzekeren. Soms is het goedkoper om de zorgkosten die je maakt uit eigen zak te betalen, in plaats van per maand een dure premie te betalen voor een aanvullende verzekering.

Fysio behandelingen bij aandoening op chronische lijst?

Heb jij een aandoening die op de chronische lijst staat waardoor je veel gebruik moet maken van fysiotherapie? Vanaf de 21e behandeling krijg je dan al je behandelingen vergoed per indicatie. Wanneer je het jaar daarop dus nog steeds behandelingen nodig hebt en je hebt die eerste 20 al betaald uit eigen zak hoef je dit niet opnieuw te betalen. Hetzelfde geldt voor het overstappen van zorgverzekering. Wanneer je de eerste 20 behandelingen al gehad en betaald hebt krijg je de behandelingen gewoon vergoed ook als je bij een andere zorgverzekeraar zit.

Rekenvoorbeeld: Hoe ga jij je verzekeren voor fysio behandelingen?

Wij hebben voor jou een rekenvoorbeeld gemaakt:
In dit rekenvoorbeeld zijn wij van de volgende dingen uitgegaan:

Een behandeling bij de fysiotherapeut                           = € 30,- per keer.
Een aanvullende verzekering voor 18 behandelingen   = € 20,- per maand.
Een aanvullende verzekering voor 36 behandelingen   = € 55,- per maand.

Optie 1: Ik verzeker me niet aanvullend:

Wanneer je je niet aanvullend verzekerd betaal je 20 behandelingen uit eigen zak.
Vergeet niet dat alle zorg die je uit de basisverzekering gebruikt je je eigen risico kost. Vanaf de 21e behandeling betaal je dus eerst je eigen risico van € 385,-. Voordeel hiervan is dat je voor andere zorg ook al je eigen risico door bent en hier dus niet extra voor hoeft te betalen.

20 behandelingen x € 30,- = € 600,-
Eigen risico                        = € 385,-
————————————————-
Totaal                                 = € 985,-

Optie 2: Ik verzeker me aanvullend voor 18 behandelingen:

Je betaalt € 20,- per maand voor 18 behandelingen. Je moet dus alsnog 2 behandelingen uit eigen zak betalen. Vanaf de 21e behandeling betaal je wel weer eerst je eigen risico van € 385,-. Voordeel hiervan is dat je voor andere zorg ook al je eigen risico door bent en hier dus niet extra voor hoeft te betalen.

€ 20,- x 12 maanden            = € 240,- per jaar.
2 behandelingen x € 30,-    = € 60,-
Eigen risico                         = € 385,-
—————————————————————-
Totaal                                   = € 685,-

Optie 3: Ik verzeker me aanvullend voor 36 behandelingen: 

Je betaalt € 55,- per maand voor 36 behandelingen. Je gaat hier waarschijnlijk niet je eigen risico gebruiken, omdat je zo ruim verzekerd bent. Let op: je bent dus verzekerd voor de eerste 20 behandelingen. De andere 16 behandelingen kreeg je sowieso al vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt hier alleen dat je niet je eigen risico opmaakt en dat scheelt je € 385,-. Betekent wel dat je voor andere zorg eerst nog je eigen risico moet opmaken.

€ 55,- x 12 maanden            = € 660,- per jaar
—————————————————————
Totaal:                                  = € 660,- per jaar.

Lees hier meer over vergoedingen fysiotherapie bij een chronische aandoening.

Zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk alle basisverzekeringen en aanvullende pakketten goed wanneer je chronisch ziek bent. Je kunt best overstappen van zorgverzekering. Voor de basisverzekering geldt een verplichte acceptatie. Was jij al uitgebreid verzekerd? Dan kun je best overstappen naar een andere verzekeraar die een uitgebreid pakket aanbiedt. Was jij nog niet uitgebreid verzekerd en wil je nu in aanmerking komen voor een zeer uitgebreid pakket, omdat je veel zorgkosten denkt te gaan maken? Dan zit er een kans in dat je wordt geweigerd.

Reacties op “Chronisch ziek? Word ik dan wel geaccepteerd bij mijn verzekeraar?

 1. Wel grappig om te zien dat de brillen vergoeding niet wordt afgeraden.
  een maximale brillen vergoeding van €200 kost per jaar €288.
  Misschien dat degene welke de tekst heeft opgesteld hard toe is aan een nieuwe bril of nog beter een reken machine met hele grote cijfers.

  1. Beste Alex,

   Dit artikel gaat over medische acceptatie bij chronisch zieken.
   Ik begrijp dus niet goed waar je op doelt.

   Als je alleen een aanvullende verzekering afsluit voor een bril is het in bijna alle gevallen niet goedkoper. Je kunt de bril dan inderdaad beter uit eigen zak betalen. Dat scheelt je een hoop geld. Zodra je nog gebruik maakt van andere zorg in het aanvullende pakket met bril kan het wel voordelig zijn. Dit is per situatie verschillend.

   Groetjes,
   Nadia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344