Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

In 2023 stijgen de kosten voor de zorgverzekering

Volgens nieuwe berekeningen vallen de zorgkosten voor het komende jaar flink hoger uit dan eerder werd aangenomen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft berekend dat de kosten op jaarbasis zo’n €1.700 per persoon bedragen. Dat komt neer op een bedrag dat net boven de €140 per maand ligt. In 2022 bedraagt de gemiddelde zorgpremie nog €125 per maand. Oftewel, volgend jaar geven we per maand gemiddeld €15 meer uit aan onze zorgverzekering.

De nieuwe cijfers zijn niet definitief

Het bedrag van €140 euro per maand valt af te leiden uit een rapport over de koopkrachtreparatie die het Kabinet onlangs heeft opgemaakt. De kosten voor de zorgverzekering zijn daarin opgenomen. Het Centraal Planbureau (CPB) was in een eerder stadium iets positiever over de berekende cijfers. Maar die blijken nu dus niet reëel te zijn. Overigens betreft de berekening de nominale zorgpremie en is het slechts een indicatie. Zorgverzekeraars bepalen zelf hoe hoog hun tarieven zijn. Door de inzet van financiële buffers is het mogelijk om de premies tijdelijk lager te houden. De definitieve nominale zorgpremie wordt op Prinsjesdag (20 september 2022) bekendgemaakt.

Compensatie voor huishoudens met een lager inkomen

De exacte bedragen zijn dus nog niet bekend. Maar de berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid zijn over het algemeen redelijk accuraat. Huishoudens die in aanmerking komen voor zorgtoeslag worden naar alle waarschijnlijkheid op z’n minst gedeeltelijk gecompenseerd. Normaal gesproken stijgt deze premie namelijk mee met het maandelijkse bedrag voor de zorgverzekering.

De groep ouderen wordt steeds groter

Voor de stijging van de zorgkosten is een logische verklaring te vinden. We maken eenvoudigweg meer gebruik van zorg en op medisch gebied is er veel meer mogelijk dan vroeger. Daarnaast wordt de groep ouderen relatief groter, mede doordat men steeds ouder wordt. En aangezien senioren gemiddeld genomen meer behoefte hebben aan zorg, is het geen verrassing dat de zorgkosten toenemen.

Er is op medisch gebied steeds meer mogelijk

De medische sector is continu in beweging. Onderzoekers over de hele wereld ontwikkelen dagelijks nieuwe technieken, medicijnen en machines om ziektes te genezen, klachten te verminderen en ons leven te verlengen. Uiteraard zijn dat allemaal positieve ontwikkelingen. Maar vaak zijn ze ook erg duur. Daarom is het niet verwonderlijk dat de zorgkosten voortdurend stijgen.

De hoge zorgkosten zijn al langer een punt van discussie

De toenemende zorgkosten zijn op zich best te verklaren. Desondanks is er veel kritiek op het beleid van de overheid. Meer specifiek ligt het eigen risico onder vuur. Dat is jarenlang gebruikt om toenemende zorgkosten op te vangen. Inmiddels bedraagt het eigen risico minimaal €385. In het huidige regeerakkoord is dat bedrag bevroren. De enige optie om de stijgende uitgaven op te vangen is om de maandelijkse premie te laten stijgen. Vanaf augustus zijn de nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid bekend. Op basis daarvan wordt de definitieve nominale zorgpremie vastgesteld.

Ga naar zorgverzekering 2023 om het laatste nieuws in de gaten te houden.

Laatste update op 5 april 2022 – 21:33 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344