Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

In 2023 verdwijnt de groepskorting op zorgverzekeringen: goede keuze of niet?

Inmiddels is al een tijd bekend dat de groepskorting op zorgverzekeringen in 2023 verdwijnt. Waarom wordt daarvoor gekozen en wat voor gevolgen heeft het? Er zijn namelijk veel mensen die gebruik maken van deze groepskorting: bijna 2 op de 3 Nederlanders sluit een zorgverzekering af met collectiviteitskorting. Hieronder zijn ook mensen met een minimum inkomen. Toch verdwijnt de collectieve korting niet zonder reden. Er is al langere tijd kritiek op deze vorm van korting. Want is het wel echt korting? We praten je bij in dit artikel.

Wie krijgen er groepskorting bij het afsluiten van zorgverzekeringen?

De meeste Nederlanders maken gebruik van een groepskorting op hun basisverzekering. De groepskorting houdt in dat een groep mensen met een overeenkomst, korting krijgt op de basiszorgverzekering. Voorbeelden zijn:

  • Een groep mensen met dezelfde werkgever.
  • Korting op grond van je leeftijd: studenten, 65-plussers.
  • Korting op basis van een bepaalde aandoening: via een patiëntenvereniging.
  • Korting omdat je bent aangesloten bij dezelfde studentenvereniging.
  • Een minimapolis via de gemeente.

Voor de verzekeraar is het een voordeel om een grote groep mensen in één keer te verzekeren. De zorgverzekeraar kan de zogeheten schadelast van een groep mensen met overeenkomsten wat makkelijker inschatten. Er kan dus gerichter zorg worden ingekocht. Hoe groter de groep mensen, hoe meer korting de zorgverzekeraar kan geven. Vanaf 1 januari 2023 wordt groepskorting op premie voor de basiszorgverzekering afgeschaft.

In 2023 geen groepskorting meer op de basiszorgverzekering

De groepskorting die zorgverzekeraars mogen geven is de laatste jaren steeds verder afgenomen. In 2022 is de collectiviteitskorting op basiszorgverzekeringen maximaal 5%. In 2023 verdwijnt de groepskorting op zorgverzekeringen volledig. Wel kunnen verzekeraars nog groepskorting geven op aanvullende zorgverzekeringen.

Waarom wordt groepskorting op de basiszorgverzekering afgeschaft?

Groepskorting voor een basiszorgverzekering wordt afgeschaft omdat het in de praktijk maar weinig oplevert. Wat er vaak gebeurt, is dat een relatief gezonde groep korting krijgt. Denk bijvoorbeeld aan studenten, leden van een sportvereniging of leden van een grote organisatie. Terwijl deze groepen korting krijgen, wordt de basisverzekering iets duurder voor mensen die geen korting krijgen. Op deze manier lijkt ‘collectiviteitskorting’ een beetje op een marketingtruc. De overheid vindt dit niet goed bij een sociale voorziening passen.

Zorgverzekeringen vergelijken wordt makkelijker zonder collectiviteitskorting.

Een voordeel bij het wegvallen van groepskorting is dat zorgverzekeringen vergelijken eenvoudiger wordt. Het aanbod wordt overzichtelijker en transparanter. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je eventueel kijken of groepskorting op je aanvullende verzekering loont. Korting op aanvullende verzekeringen mag vanaf 2023 nog wel gegeven worden.

Afschaffen van groepskorting in 2023: dit is het effect

Zoals je las worden er nu al geen hoge collectiviteitskortingen meer gegeven. Een grote groep zal dus weinig merken van het afschaffen van groepskorting. Sommige verzekerden gaan er zelfs iets op vooruit. Dit komt omdat zij niet meer de korting hoeven opvangen die verzekeraars nu nog geven aan een collectief.

De gevolgen voor mensen met een laag inkomen.

De voordelen van het wegvallen van collectiviteitskorting is voor één groep erg zuur. Dit zijn mensen met een zeer laag inkomen (minima), die een minimapolis hebben bij hun gemeente. Via deze constructie helpt de zorgverzekeraar deze mensen met een collectiviteitskorting. Daarbovenop draagt de gemeente bij via een gemeentelijke bijdrage. De kosten worden dus flink gedrukt voor mensen die leven van een bestaansminimum. Vanaf 2023 is ook dit niet meer toegestaan. Vanuit deskundigen klinkt er forse kritiek. Zij zijn bang dat mensen met een minimum inkomen zorg gaan mijden, of zich slechter verzekeren.

Wat gebeurt er in 2023 als je collectiviteitskorting hebt via je werkgever?

Vanaf 2023 mogen ook werkgevers geen collectiviteitskorting meer aanbieden. Wel mogen zorgverzekeraars in 2023 financiële voordelen bieden aan organisaties. Denk bijvoorbeeld aan korting vanuit de zorgverzekering op het vrijwillig eigen risico.
Werkgevers kunnen ook een bijdrage leveren aan de premie van werknemers door bijvoorbeeld een minder verzuimregeling of duurzame inzetbaarheid. Er zijn dus verschillende constructies mogelijk, maar korting op de premie is vanaf 2023 niet meer toegestaan.

Geen collectiviteitskorting meer voor studenten in 2023

Een groep die veel gebruik maakt van collectiviteitskortingen, zijn studenten. Dit is een gezonde groep die vaak een krap budget heeft. Studenten zullen er dus iets op achteruit gaan zonder collectiviteitskorting. Wel kunnen zij in 2023 nog steeds kiezen voor een studentenzorgverzekering. Dit zijn meestal goedkope zorgverzekeringen met een beperkte zorgkeuze. Een studentenzorgverzekering is overigens voor iedereen vrij toegankelijk.

Wegvallen groepskorting zorgverzekering in 2023: conclusie

De groepskorting voor basiszorgverzekeringen in 2023 is op dit moment maar 5%. In 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting voor de basisverzekering volledig. Je kunt dan nog wel korting krijgen op een aanvullende zorgverzekering. De reden dat collectiviteitskorting verdwijnt, is dat verzekerden buiten het collectief iets meer betalen. Zij vangen op deze manier de korting van het collectief op. Daarom zullen een aantal verzekerden juist minder betalen na het afschaffen van de groepskorting. Positief, dus. Wel is het afschaffen van groepskorting een klap voor mensen met een minimum inkomen. In 2022 kunnen zij nog collectiviteitskorting krijgen via hun gemeente, maar in 2023 niet meer. Ook organisaties mogen geen groepskorting meer geven. Wél kunnen zij kiezen voor andere constructies, zoals korting op het vrijwillig eigen risico of een ‘minder verzuimregeling’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344