Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nog niet alle ziekenhuizen een contract

zorgverzekering 2022

Laatste update op 8 februari 2022 – 16:02 door Claire Langenhoff.

Tijdens de overstapperiode kan je van zorgverzekeraar wisselen. De meeste mensen doen dit in de laatste dagen van december. Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering of nieuwe zorgverzekeraar is het belangrijk dat je als consument weet waar je aan toe bent. Onderdeel hiervan zijn de afspraken en contracten die de zorgverzekeraars met ziekenhuizen en klinieken maken. 

herstelzorg corona

Deel ziekenhuizen heeft nog geen contract

Bij het overstappen is het voor veel mensen belangrijk of zij wel terecht kunnen in hun eigen ziekenhuis. Als de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met het ziekenhuis, dan kan je daar terecht. Het maken van deze afspraken tussen het ziekenhuis en de verzekeraar kost in sommige gevallen flink wat tijd. Dat resulteert er nu in dat zelfs na de overstapperiode nog niet alle contracten rond zijn. Verzekeraars streven ernaar om op 1 november de contracten rond te hebben, zodat bij de start van het overstapseizoen op 12 november alles helder is voor de consument. Uit cijfers van Kompas in Zorg blijkt dat dit bij slecht 11% gelukt is. Twee maanden later hebben zij opnieuw bekeken hoe het ervoor stond met de contracten en toen bleek bij 68% van de ziekenhuizen de contractering rond te zijn en bij de zelfstandige behandelcentra (ZBC) lag dit percentage op 79%.

Dit betekent dat zo’n 30% van de ziekenhuizen en klinieken nog geen contract heeft met de zorgverzekeraars. Er zijn ook ziekenhuizen die met een aantal verzekeraars wel een contract hebben, maar dat nog niet voor alle verzekeraars rond hebben gekregen. Uit de analyse van Kompas in Zorg blijkt dat er vrij weinig verschil is in de contractering tussen de grote en kleine verzekeraars. Ze hebben allemaal zo’n twee derde gecontracteerd. Voor de contractafspraken met zelfstandige behandelcentra is de uitkomst wel iets anders dan voor de ziekenhuizen. De afspraken zijn wellicht afgerond, maar dat betekent niet dat dit ook een positief eindresultaat heeft. Er kan uiteindelijk dus geen contract zijn met een ZBC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344