Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Restitutiepolis verdwijnt niet uit basispakket

Laatste update op 19 juli 2013 – 13:13 door Claire Langenhoff.

dokterDe restitutiepolis blijft onderdeel van het basispakket. Dit is een uitkomst van het akkoord dat minister Schippers sloot met ziekenhuizen, medisch specialisten, ggz, huisartsen en zelfstandige behandelcentra. De restitutiepolis een zorgverzekeringsvorm waarbij consumenten zelf mogen kiezen welke arts zij gebruiken, ook wel bekend als vrije zorgkeuze. 

Geen verplichte vergoeding

Dat de restitutiepolis onderdeel blijft van de basisverzekering is goed voor de vrije keuze van consumenten. Nu zijn zorgverzekeraars echter niet langer verplicht om alle zorgverleners te vergoeden. Als de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar is deze niet langer verplicht de zorgkosten te vergoeden, ook niet als er een naturapolis is afgesloten. Dit kan betekenen dat voortaan de kosten van zorgverleners bijvoorbeeld de fysiotherapeut voor eigen rekening gaan komen. Als je wel vergoeding wil van de zorgverzekeraar, kan het betekenen dat je moet overstappen naar een zorgverzekeraar die wel een contract heeft afgesloten met jouw zorgverlener.

Contracten zorgverzekeraars eerder bekend

Omdat zorgverzekeraars niet langer verplicht zijn niet gecontracteerde zorgverleners te vergoeden, moeten zij eerder in het jaar bekend maken met wie zij een contract hebben afgesloten. Zo kunnen consumenten rekening houden met de vergoedingen bij de keuze voor een zorgverzekeraar voor 2014. Zorgverzekeraars moeten voor 19 november bekend maken met wie zij een contract hebben afgesloten om zo iedereen de mogelijkheid te geven om de zorgverzekering te vergelijken om op tijd te kunnen overstappen van zorgverzekering.

Verschil tussen natura- en restitutiepolis

Voorheen was er bijna geen verschil tussen de natura- en de restitutiepolis, omdat zorgverzekeraars toch het grootste deel van de kosten moesten vergoeden van een niet gecontracteerde zorgverlener. Nu gaat er waarschijnlijk meer verschil komen tussen deze twee vormen. Bij de naturapolis kiest de zorgverzekeraar de zorgverlener en wordt de rekening rechtstreeks vergoed doordat er een contract is tussen de partijen. Bij een restitutiepolis mag de zorgverlener zelf gekozen worden en kan de rekening worden gedeclareerd. De naturapolis zal nu waarschijnlijk goedkoper worden en de restitutiepolis duurder. De zorgverzekering vergelijken is weer mogelijk vanaf half november, dan maken de zorgverzekeraars de nieuwe pakketten en premies bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344