Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Tussentijds van zorgverzekering overstappen kan

De zorgverzekering kan best wel ingewikkeld zijn. Kom je er halverwege het jaar achter dat je toch niet helemaal tevreden bent met je zorgverzekering, dan wil je graag overstappen. Overstappen van zorgverzekering kan in een aantal gevallen ook midden in het jaar.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Wil je overstappen na de deadline van 1 februari dan kan dat in veel gevallen niet. Toch zijn er uitzonderingen die er voor zorgen dat je midden in het jaar kan overstappen. Een overzicht van deze uitzonderingen:

– Je wordt 18 jaar en moet nu gaan betalen voor je eigen zorgverzekering
Als je 18 jaar wordt, mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Dit kan voor je ouders veel voordeliger zijn, dan het opnemen van jou in hun polis. Je nieuwe zorgverzekering kan je laten ingaan op de dag dat je 18 wordt.

– Je komt vanuit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering
Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Regel dit op tijd, zodat je niet onverzekerd rond loopt en zo voorkom je ook een boete.

– Jij en je partner gaan scheiden
Als jij en je partner samen op dezelfde polis staan, maar nu gaan scheiden, kan je de polis laten splitsen. In principe blijft de verzekeringnemer altijd bij de huidige maatschappij verzekerd en kan de partner overstappen naar een andere maatschappij.

– Het collectief waarbij je nu verzekerd bent, wordt beëindigd
Als je collectief bent verzekerd via de werkgever, maar je gaat ergens anders werken, dan kan je overstappen naar het collectief van de nieuwe werkgever. Je moet dit wel zelf doorgeven aan de zorgverzekeraar.

– Als je niet langer militair in actieve dienst bent
Als je niet langer militair in actieve dienst bent, ben je verplicht om binnen vier maanden na beëindigen van je dienstverband een zorgverzekering af te sluiten.

– Als je in Nederland woont of werkt, maar nu nog geen zorgverzekering hebt
Ben je net in Nederland gaan wonen of werken en ben je boven de 18 jaar, dan moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Dit kan je doen als je ingeschreven staat in jouw gemeente. Doe dit binnen vier maanden om een boete te voorkomen en onverzekerd rond te lopen.

– Als de zorgverzekeraar de voorwaarden van de zorgverzekering wijzigt
Als een zorgverzekeraar de voorwaarden van de zorgverzekering halverwege het jaar aanpast en dit heeft nadelige gevolgen voor hoe jij verzekerd bent, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering.

voldoe je aan een of meerdere voorwaarden, dan kan je overstappen van zorgverzekering. Je kan de zorgverzekering vergelijken op ZorgKiezer.nl en de zorgverzekering selecteren die het beste past bij de eigen wensen en voorkeuren. Elke zorgverzekeraar moet je accepteren voor de basisverzekering en mag jou dus niet afwijzen omdat je tussentijds overstapt.

Zorgverzekering 2014

Voldoe je niet aan een van de bovengenoemde voorwaarden, dan kan je alleen overstappen tijdens de reguliere periode. Deze is van half november 2013 t/m 31 december 2013 voor het opzeggen van de zorgverzekering en overstappen kan dan tot 1 februari 2014.  Vanaf half november is het weer mogelijk om de voorwaarden van de zorgverzekeraars te vergelijken op ZorgKiezer.nl. Wel is er vast een rekenhulp voor de zorgpremie 2014 die ingevuld kan worden.

Reacties op “Tussentijds van zorgverzekering overstappen kan

  1. Heel belangrijk om Zorgverzekeraars te vergelijken! Zou het niet mogelijk zijn om op een ander tijdstip in het jaar de “switch” te standaardiseren, (omdat aan het eind van het jaar altijd de drukste tijd is qua verplichtingen, zodat mij eigenlijk altijd voldoende tijd ontbreekt om echt alles grondig te vergelijken! ) óf de periode tussen publicatie van wijzigingen en “dead-line” voor opzegging te verlengen? Waarom niet tegelijk met uiterste keuzedatum 1 februari?

  2. Net getypt bericht is verdwenen, dus misschien dubbelop:
    Zorgverzekering vergelijken vind ik uiterst belangrijk! Toch lijd ik ieder jaar aan het eind chronisch tijdgebrek, waardoor het me niet lukt! Zou de periode tussen publicatie van de gegevens en de “dead-line” niet langer kunnen worden of gelijk met de uiterste keuzedatum 1 februari kunnen vallen? Óf op een andere tijd in het jaar? Nu ontstaat er bij velen regelrechte en onvervalste keuzestress, waardoor ze het opgeven en dat is onrechtvaardig!

  3. Mijn man heeft dure medicijnen, onze verzekering wil die niet betalen. Andere verzekeringen wel. Wisten niet voor 1 februari hoe duur die medicijnen waren.€6000,– per maand. Kunnen dat zelf niet betalen. Als mijn man stopt wordt zijn levens verwachting(nu ong 1 jaar) nog meer verkort. Wat moeten we doen?

  4. Indien de situatie zich voordoet dat een bepaald medicament niet door de zittende zorgverzekeraar vergoed wordt maar wel door een andere, dan moet het mogelijk zijn op elk gewenst moment van zorgverzekeraar te wisselen. Er is geen zinvolle reden te bedenken waarom dat niet zou kunnen of mogen; ik hoor graag de argumenten! Zeker nu de meeste medicijnen binnen het eigen risico vallen bepaalt de betaler ervan wie mag leveren.

  5. Als ik van baan wissel en tussentijds overstap van collectieve zorgverzekering, mag mijn zonder collectieve zorgverzekering dan mee overstappen op mijn polis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344