Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Voor wie worden medicijnen duurder in 2023?

Een grote groep Nederlanders moet bijbetalen voor medicijnen in 2023. Waarom is dit het geval, en om hoeveel mensen gaat dit? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vergoedingen voor medicijnen in 2023. Daarnaast delen we handige tips over medicijnen en de zorgverzekering in 2023. Zodra er meer over dit onderwerp bekend is, houdt ZorgKiezer je op de hoogte!

Waarom worden medicijnen duurder in 2023?

Dat medicijnen voor veel Nederlanders duurder worden in 2023, komt door een wijziging in het vergoedingensysteem. Het vergoedingssysteem voor geneesmiddelen wordt gemoderniseerd, waardoor een aantal mensen moet bijbetalen voor hun medicijnen. De wijziging in het vergoedingssysteem is hard nodig, omdat de kosten voor geneesmiddelen te hard oplopen. Voor medicijngebruikers is dit een tegenvaller, omdat we in 2023 ook te maken krijgen met een hogere premie voor de zorgverzekering.

Hoeveel moet je bijbetalen voor medicijnen in 2023?

Het grootste deel van mensen die medicijnen gebruiken, krijgt te maken met milde stijgende kosten. Per jaar gaat deze groep € 5,- tot € 50,-  bijbetalen aan medicijnen. Een groep van ongeveer 150.000 medicijngebruikers zal te maken krijgen met hogere kosten. Zij gaan per jaar mogelijk € 250,- extra betalen voor hun medicijnen. In het uiterste geval zullen circa 6 miljoen Nederlanders in 2023 meer gaan betalen voor hun medicijnen. Met het uiterste geval bedoelen we dat niemand overstapt op een goedkoper medicijn, of dat fabrikanten hun prijzen verlagen.

Betaalt iedereen meer voor medicijnen in 2023?

Niet elke medicijngebruiker moet bijbetalen in 2023. Voor sommige Nederlanders pakt de wijziging in het vergoedingensysteem juist voordelig uit. Een groep van circa 350.000 mensen krijgt in 2023 te maken met een lagere eigen bijdrage. Zij hoeven dan minder bij te betalen voor hun medicijnen dan in 2022. Er is dus een groep die profiteert van het nieuwe systeem.

Geneesmiddelen met vitamine D worden geschrapt uit het basispakket in 2023

Een andere wijziging van de vergoedingen in 2023, is het schrappen van vitamine D uit het basispakket. Dit betekent dat je geneesmiddelen met vitamine D vanaf januari 2023 zelf moet betalen. Vitamine D zorgt voor het behoud van sterke botten. Mensen met een tekort aan vitamine D of een risico op botontkalking, slikken vaak vitamine D. Kosten voor vitamine D medicatie kunnen oplopen tot 79 euro per jaar.

Kun je in 2023 overstappen op een geneesmiddel van een goedkoper merk?

In sommige gevallen kan je overstappen naar een goedkoper merk van je eigen medicatie. Dit kan alleen als de merkloze variant, of het andere merk, niet voor bijwerkingen zorgen. Je kunt hierover contact opnemen met je huisarts of specialist. Andersom komt ook voor: de zorgverzekering is jou voor en besluit om een goedkoper merk van jouw medicatie te vergoeden. Wat je moet doen als dit problemen oplevert, lees je hieronder.

Je krijgt plotseling hetzelfde medicijn van een ander merk: wat kun je doen?

Sommige patiënten krijgen van de ene op de andere dag hun medicijn verstrekt van een ander merk dan dat zij gewend waren. De één zal er misschien nauwelijks naar omkijken, voor de ander is het erg vervelend. Het komt regelmatig voor. Redenen hiervoor zijn:

  • Je eigen merk kan moeilijk of niet geleverd worden
  • Je bent net verhuisd en gaat naar een nieuwe apotheek
  • Een wijziging van jouw verzekeraar: de verzekering vergoedt voortaan standaard het goedkopere merk van jouw medicijn.

Een wijziging van het merk van je medicijn is niet altijd gewenst. Bij bijvoorbeeld schildklier – en diabetespatiënten kan er een gevoelig evenwicht zijn qua dosering van de medicatie. Veranderen van medicatie kan dit evenwicht verstoren. Andere mensen hebben een allergie voor hetzelfde geneesmiddel van een ander merk. Als een ander merk voor jou nadelig is, neem dan contact op met je arts of specialist. Na een verklaring van je arts krijg je in de meeste gevallen de medicijnen van je eigen merk weer vergoed. Dit geldt niet voor alle medicatie. Duurdere merken van ADHD medicatie worden bijvoorbeeld niet volledig vergoed door de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar kun je terugvinden wat het medicijn (voorkeurs) beleid is.

Medicatie: maakt het verschil welke zorgverzekeraar je kiest in 2023?

Hoewel er (kleine) verschillen zijn tussen verzekeraars, is de basis overal hetzelfde. Dat betekent dat je de medicijnen die jouw huisarts of specialist voorschrijft, vergoed krijgt uit je basisverzekering. Welk merk je vergoed krijgt en hoe hoog de eigen bijdrage is, kan wel verschillen. Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans (merkloze) medicijnen, omdat deze goedkoper zijn dan medicijnen met een merknaam. Dit wordt het voorkeursbeleid genoemd. Zorgverzekeraars wijken hier alleen vanaf als je met een artsenverklaring kunt aantonen dat de merkloze variant niet goed werkt (lees ook hierboven).

Is een aanvullende verzekering nuttig bij dure medicatie?

Als je een forse eigen bijdrage voor medicijnen moet betalen in 2023, is een aanvullende zorgverzekering mogelijk handig. In plaats van een groot bedrag in één keer, betaal je maandelijks een (klein) bedrag extra voor vergoeding van je medicijn. Hiervoor is het belangrijk om de zorgverzekeringen te vergelijken. Vervolgens reken je uit of je inderdaad voordeliger uit bent met een aanvullende dekking. Controleer eerst de vergoeding en tarieven van jouw medicijnen. Zo kun je een duidelijk kostenplaatje maken.

Zorgverzekering vergelijken?

Vergelijk alle zorgverzekeringen via ZorgKiezer. Zorgverzekeringen vergelijk je op prijs, jouw persoonlijke zorgbehoefte, duurzaamheid en de beoordeling van verzekerden. ZorgKiezer helpt je hier graag bij. Bij ZorgKiezer vergelijk je zowel de basisverzekering als aanvullende verzekering(en). Kom tot de beste prijs-kwaliteitverhouding in onze zorgvergelijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344