Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziekenhuiscontracten nog steeds niet definitief

Het is 3 januari, de grote drukte van het overstapseizoen begint weg te ebben. Mensen zijn massaal overgestapt naar een andere verzekeraar. Ondertussen zijn de ziekenhuiscontracten bij de vier grote verzekeraars nog steeds niet helemaal rond. ZorgKiezer deed onderzoek en dat trekt de aandacht van landelijke media. 

“Het is al 2020, maar verzekeraars en ziekenhuizen zijn er nog niet uit” zo kopte NRC gisteren en  ook Trouw schrijft er over: “Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument.” Volgens Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer, verliepen de onderhandelingen nooit eerder zo stroef. Ondertussen is VGZ nog in overleg met zes ziekenhuizen, heeft Menzis nog vijf openstaande onderhandelingen, Zilveren Kruis vier en spant CZ de kroon met twintig ongecontracteerde ziekenhuizen.

Vergoeding zorgkosten

In december raadde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) mensen al aan om tot het laatste moment te wachten met overstappen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Toch waren de contracten tussen ziekenhuizen en verzekeraars ook op 31 december verre van rond. Als oplossing bieden verzekeraars hun klanten de garantie dat de zorgkosten – bij de geselecteerde ziekenhuizen – volledig vergoed worden, ook wanneer de ziekenhuiscontracten nog niet definitief op orde zijn.

Ziekenhuiscontracten en omzetplafonds

Het enige facet dat voor moeilijkheden zou kunnen zorgen is de zorginkoop. Verzekeraars spreken omzetplafonds af met ziekenhuizen. Dit betekent concreet dat zij van iedere zorgsoort een bepaalde hoeveelheid behandelingen inkopen. Is dit budget op dan mag een ziekenhuis een patiëntenstop of een wachtlijst instellen. Hierdoor kan het gebeuren dat patiënten voor planbare zorg ineens niet meer bij hun voorkeursziekenhuis terecht kunnen, óf langere tijd moeten wachten. Dit geldt uiteraard niet voor spoedeisende zorg: hiervoor kun je altijd bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht. Verzekerden met een restitutiepolis kunnen zo wel bij planbare, als bij spoedeisende zorg te allen tijde bij hun voorkeursziekenhuis terecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344