Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Inkomensafhankelijke zorgpremie wellicht in strijd met EU-regels

Laatste update op 8 november 2012 – 13:28 door .

De inkomensafhankelijke zorgpremie is volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wellicht in strijd met de Europese regels voor eerlijke concurrentie. 

Het nieuwe kabinet wil de zorgverzekering in 2014 aanpassen zodat er een inkomensafhankelijke premie betaald moet worden. De zorgtoeslag wordt dan ook afgeschaft waardoor het kabinet het publieke-private deel van het zorgstelsel geraakt wordt, aldus Zorgverzekeraars Nederland. Voor de zorgverzekering 2013 heeft dit nog geen gevolgen.

Geen concurrentie, duurdere zorgverzekeraars

Door deze nieuwe maatregel wordt de concurrentie onder zorgverzekeraars beperkt en de brancheorganisatie vraagt zicht af of deze regel wel door de Europeesrechtelijke toets kan komen. Peter Ruys van ZorgKiezer.nl gaf eerder al aan dat de afschaffing van de zorgtoeslag een doodsteek is voor de concurrentie onder zorgverzekeraars. Het gevolg hiervan zal zijn dat zorgverzekeraars hun best niet meer gaan doen om goede zorg in te kopen waardoor ze nog duurder worden.

Minder transparantie in de zorg

Als de zorgtoeslag verdwijnt en de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt betekent dit dat de zorg minder transparant wordt. Iedereen moet een ander bedrag betalen en inzicht in wie nou wat betaalt is er bijna niet. Zo wordt ouderenzorg opgesplitst tussen de landelijke overheid en gemeenten. Waar ouderen dan precies terecht kunnen voor zorg is zeer onduidelijk. ZorgKiezer.nl streeft naar transparantie in de zorg en daarom kan je elke zorgverzekering vergelijken, maar ook ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten vergelijken.

Reactie André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland) op plan zorgpremie

“Zorgverzekeraars zijn private ondernemers, en met de nieuwe regeling zal 85 procent van de inkomsten uit belastingen komen. Dat zal door Brussel worden gezien als staatssteun en dat mag niet.”

“Ik zou willen voorkomen dat we een heel ingewikkeld traject in gaan met het parlement, daar een jaar mee bezig zijn met veel gedoe over de inkomenspolitieke gevolgen en dan aan het eind van de rit ontdekken dat het Europees niet kan.”

Rouvoet deed zijn uitspraak over de inkomensafhankelijke zorgpremie vanmorgen in het radioprogramma Goedemorgen Nederland. Het hele interview is terug te luisteren op de site.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344