Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekeraars mogen niet meer om blootfoto’s vragen

herstelzorg

Enkele dagen geleden kwam het verhaal naar voren van een verzekerde van Menzis die voor haar hersteloperatie naaktfoto’s moest opsturen. De Tweede Kamer heeft nu besloten dat dit niet meer mag. 

Hersteloperatie

Naaktfoto’s ter beoordeling hersteloperatie

Voor een aantal ingrepen moet vooraf een machtiging door de zorgverzekeraar worden afgegeven. Of zij toestemming gegeven hangt af van waarvoor de ingreep nodig is. Als het gaat om plastische chirurgie, dan wordt dit slecht gedeeltelijk door de basisverzekering gedekt. Als het een plastische ingreep is met alleen puur cosmetische doelen, dan wordt dit nooit door de basisverzekering vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een borstvergroting zonder medische noodzaak. Een hersteloperatie na borstkanker is een ander voorbeeld. Hersteloperaties na borstkanker vergoeden de zorgverzekeraars in de meeste gevallen wel. Dit ingreep beoordelen ze wel vooraf. Om zo te voorkomen dat een patiënt plots met hoge kosten komt te zitten.
De manier waarop verzekeraars dit nu kunnen doen, is door het opvragen van naaktfoto’s van de verzekerde. Zo kunnen zij nagaan of de ingreep onder de dekking van de basisverzekering valt.

Het vragen aan verzekerden om foto’s te maken van een bloot lichaam is best heftig en vernederend. Helemaal als niet duidelijk is wie de foto’s allemaal te zien krijgen voordat het op de juiste plek ligt. Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld betreft deze manier van beoordelen van zorg.

Blootfoto’s mogen niet meer

De motie om te stoppen met het opvragen van blootfoto’s bij een aanvraag voor een hersteloperatie is aangenomen door de Tweede Kamer. Verzekeraars mogen dus niet meer om naaktfoto’s vragen bij verzekerden. In een artikel in de Linda kwam naar voren dat dit niet de eerste keer is dat een zorgverzekeraar om naaktfoto’s vraagt als bewijs voor het vergoeden van een ingreep. Meerdere verzekerden moesten om verschillende redenen foto’s aanleveren. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg gaf aan dat bij een borstreconstructie na kanker de zorgverzekeraar niet hoeft te controleren. In zo’n situatie zijn foto’s dus niet eens nodig. Wanneer een patiënt niet tevreden is met de reconstructie en daarvoor een hersteloperatie wil, dan zal de zorgverzekeraar dit moeten controleren. Dit moeten ze echter voortaan op een andere manier doen dan door het opvragen van naaktfoto’s bij de verzekerden.

Blijf op de hoogte van alle wijzigingen voor de zorgverzekering 2022. Vanaf Prinsjesdag worden de wijzigingen bekend en vanaf half november kan iedereen weer overstappen van zorgverzekering.

Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:25 door Daan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344